Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(16:20'de güncellendi)

Sterlin, bir anketin Avrupa Birliği'nde (AB) kalma yönünde yürütülen kampanyanın güçlendiğini işaret etmesiyle birlikte 2008 yılından bu yana en güçlü yükselişini gerçekleştirerek yüksek faiz ödeyen para birimlerindeki küresel yükselişi tetikledi.

Sterlinin volatilitesi, AB yanlısı İngiliz parlamento üyesi Jo Cox'un öldürülmesinin ardından yapılan anketlerin AB'de kalma yönündeki oyların arttığını işaret etmesiyle, azaldı. Survation'un Mail the Sunday gazetesi için gerçekleştirdiği 17-18 Haziran tarihli anketine göre AB'de kalma yanlısı oylar yüzde 45 seviyesinde bulunurken, birlikten ayrılma taraftarı oylar yüzde 42 oldu. Survation'un bir önceki anketine göre durum, ayrılık yanlılarının önde olduğu yönündeydi. Sterlin, Cox'un ölümünün ardından Perşembe günü gerçekleştirilecek olan Brexit referandumuna ilişkin kampanyaların durması sonrası, geçtiğimiz haftanın sonuna doğru yükseldi.

Londra'da Banco Santander SA G-10 Döviz stratejisti Stuart Bennett, “Sterlindeki yukarı yönlü hareket Cuma günü başladı ve geçtiğimiz haftaki anketlerin yardımı oldu ama hala ihtimaller yüzde 50'şer görünüyor. Sterlin, anketler Brexit'in gerçekleşeceği yönünde sonuçlansaydı sert düşebilirdi” dedi.

Sterlin, Londra saatiyle 11:46'da yüzde 1.8 yükselerek dolar karşısında 1.4612'den işlem gördü. İngiliz Sterlini, önceki işlemlerde yüzde 2.2 yükselerek Aralık 2008'den bu yana görülen en güçlü yükselişini gerçekleştirdi. Geçtiğimiz hafta Cuma günü yüzde 1.1 değer kazanan sterlin, bu ayın ilk haftalık kazancını kaydetmişti. 

(16:20'de güncellendi)