Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Rusya Devlet Başkanı Putin, iki yıldan az bir süre kalan seçimler çncesi olası başkanlık adaylığı öncesi, harcama taahhütlerini karşılamakta zorluk çekmesi ile birlikte, Rusya'nın en değerli şirketlerinden birinin bir kısmını Çin ve Hindistan'a satmayı değerlendiriyor.

Konu hakkında bilgiye sahip iki kaynağa göre, Rusya, petrol devi Rosneft OJSC'nin yüzde 19.5'lik payı için alıcı arıyor ve küresel enerji talebine öncülük eden iki ülke ile ortak bir anlaşmayı tercih edecek. Moskova'dkai yetkililer, ülkenin özelleştirme rekorunu kıracak olan bu satıştan en az 700 milyar ruble (11 milyar dolar) elde etmeyi bekliyor.

Asya'nın en büyük üç ekonomisinden ikisini, Exxon Mobil Corp.'tan daha fazla petrol üreten Rosneft'te bir araya getirmek, Putin'in bütçe açıklarını kapatmaya yardımcı olacak ve aynı zamanda, Ukrayna ve Suriye'deki anlaşmazlıkların AB ve Avrupa ile ilişkileri Soğuk Savaş sonrasının en düşük seviyesine indirdiği bu dönemde ülkenin jeopolitik gücünü artıracak. Bu anlaşma ayrıca, Kırım'ı ilhak etmesi ile birlikte komşu Ukrayna ile artan gerilimden bir yıl önce, 2013 yılında Londra merkezli BP Plc aldığı yüzde 20'lik payın da dengelenmesini sağlayacak.

Çin ve Hindistan, dünyanın en büyük enerji ihracatçısı Rusya'daki faaliyetlerini sağlamlaştıracak bir adım olarak Rosneft satışı ile ilgilendiklerini kamuoyuna duyurdu, ancak her iki taraf da ırtak bir anlaşmanın düşünülüp düşünülmediği konusuna açıklık getirmedi. Ancak Cuma günü, Hindistan Petrol Bakanı Dharmendra Pradhan, bu seçeneğin göz ardı edilemeyeceğini belirtti.