Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

Merkez Bankası faiz koridorunun üst bandındaki indirimlere Haziran'da da devam etti. Banka, üst bandı 50 baz puan indirerek %9.5'ten %9'a çekti.

Açıklamada, koridorun alt bandı olan Merkez Bankası borçlanma faizinin % 7.25'te ve politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faizinin de % 7.5 düzeyinde sabit tutulduğu belirtildi.

Piyasalarda da genel beklenti koridorun üst bandında indirim olacağı yönündeydi.

Geç Likidite Penceresi uygulaması çerçevesinde, Bankalararası Para Piyasası’nda saat 16.00–17.00 arası gecelik vadede uygulanan Merkez Bankası borçlanma faiz oranı yüzde 0 düzeyinde sabit tutulurken, borç verme faiz oranı % 11’den % 10.5’e indirildi.

"SADELEŞMEDE ÖLÇÜLÜ ADIM"

Yakın dönemde küresel oynaklıklarda bir miktar artış yaşandığını belirten Kurul, sıkı para politikası duruşunun, temkinli makroihtiyati politika çerçevesinin ve 2015 yılı Ağustos ayında yayımlanan yol haritasında belirtilen politika araçlarının etkili bir şekilde kullanılmasının ekonominin şoklara karşı dayanıklılığını artırdığı belirtilerek "Bu doğrultuda Kurul, sadeleşme yönünde ölçülü bir adım atılmasına karar vermiştir." dendi.

Son aylarda işlenmemiş gıda fiyatlarının olumlu seyri ve çekirdek enflasyon eğilimindeki iyileşmeye bağlı olarak enflasyonda belirgin bir düşüş gözlendiği belirtilirken "Hizmet enflasyonundaki ve birim işgücü maliyetlerindeki gelişmeler likidite politikasındaki sıkı duruşun korunmasını gerektirmektedir" ifadeleri kullanıldı.

"SIKI DURUŞ SÜRDÜRÜLECEK"

Önümüzdeki dönemde para politikası kararlarının enflasyon görünümüne bağlı olacağı belirtildi. Açıklamada "Enflasyon beklentileri, fiyatlama davranışları ve enflasyonu etkileyen diğer unsurlardaki gelişmeler dikkate alınarak para politikasındaki sıkı duruş sürdürülecektir" ifadeleri yer aldı.

Merkez Bankası 13 ayın ardından ilk kez Mart'ta koridorun üst bandını 25 baz puan indirerek faiz indirimlerine başlamıştı. Banka böylece faiz koridorunu, uygulanmaya başladığından bu yana en dar bandına çekti.