Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı İbrahim Çağlar, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) faiz indirimine devam etmesine ilişkin, "Merkez Bankası, üst üste dört kez faizi üst banttan indirdi. 50 baz puanlık son indirimle bankaların martta yüzde 9 olan ortalama fonlama maliyeti yüzde 8’e gerileyecektir. Bankaların artık mazereti kalmadı" dedi.

Çağlar, TCMB'nin faiz indirimine devam etmesine ilişkin yaptığı açıklamada, TCMB faizleri kademeli olarak indirirken, bankaların da reel sektörün finansmanına daha iyi imkanlarla öncülük etmesinin artık çok kritik olduğunu belirtti.

TCMB'nin gecelik borç verme faizindeki indirimin dört ayda 175 baz puana ulaşmasının olumlu olduğunu ifade eden Çağlar, "Merkez Bankası, üst üste dört kez faizi üst banttan indirdi. 50 baz puanlık son indirimle bankaların mart ayında yüzde 9 olan ortalama fonlama maliyeti yüzde 8’e gerileyecektir. Bankaların artık mazereti kalmadı." değerlendirmesinde bulundu.

Çağlar, Brexit ve Fed faizi gibi tartışmaların belirleyici etkisine dikkati çekerek, şunları kaydetti:

"Merkez Bankasının bu özel dönemi en iyi şekilde değerlendireceğine eminiz. TCMB'nin reel sektörün kaynak maliyetini düşürmesine destek veren pozitif yaklaşımının ara verilmeden sürmesini arzu ediyoruz. Politika faizinin düşürülmesine destek verecek makro koşulları da bir an önce yakalayacağımıza inanıyoruz."

- "Finansman maliyetleri beklenen seviyelerde gerilemiyor"

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi ise son dönemde faizlerde yaşanan indirim sürecinin ihracatçıların yüzünü güldürdüğünü ancak ticari kredilerde maliyetlerin hala yüksek seviyelerde seyrettiğini belirtti.

TCMB'nin son dönemde içerisinde bulunduğu faiz indirim sürecinin devam etmesini beklediklerini ifade eden Büyükekşi şunları anlattı:

"Faiz indirimlerinin ülkemizde son dönemde durağan bir seyir izleyen yatırımları canlandırmasını ve bu sayede ihracatımızın artmasını bekliyoruz. Son dönemde faizlerde indirime gidilmesine rağmen, ticari kredi faizlerindeki yüksek seyir devam ediyor. İhracatçılar olarak, ticari kredi faizlerinin makul seviyelere gerilemesini bekliyoruz. TCMB mart ayından bu yana düzenlenen her toplantıda faiz koridorunun üst bandında indirime gitti. Bugün yine üst bantta 50 baz puanlık indirim yapıldı. 4 Haziran tarihinde ise Cumhurbaşkanımızın da teşrifleriyle gerçekleştirdiğimiz 23. Olağan Genel Kurul Toplantımızda hükümetimizden beklediğimiz 10 maddelik taleplerimizi sunduk.

Geçtiğimiz hafta Başbakanımıza gerçekleştirdiğimiz ziyarette de bu maddeleri dile getirdik. ‘Uygun maliyetli finansman’ ise bu maddelerin başında geliyor. Bu anlamda, Türkiye’de finansman maliyetlerinin üst seviyelerde olduğu bu dönemde faizlerde indirime gidilmesini, son dönemde durağan bir seyir izleyen yatırımların canlanması için çok önemli görüyoruz. Ülkemizde yatırımların tekrar canlanmasıyla birlikte üretimin ve ihracatın da atağa geçeceğini ve bu sayede büyümenin daha sağlıklı bir yapıya kavuşacağını öngörüyoruz.”

Büyükekşi, faiz oranlarındaki gerilemenin ihracatçılar açısından sevindirici olduğunu aktararak, "Faiz koridorunun üst bandındaki indirimle birlikte TCMB’nin uygulamış olduğu ağırlıklı ortalama fonlama maliyetinde kısıtlı da olsa düşüş görüyoruz. Ancak üreticilerin ve ihracatçıların finansman maliyetleri beklenen seviyelerde gerilemiyor. Son dönemde yüzde 15’ler seviyesinde seyreden ticari kredi faiz oranlarının daha makul seviyelere gerilemesi ihracatçılar olarak en çok önem verdiğimiz konu. Düşük faiz ortamında firmalarımız Ar-Ge harcamalarını hızlandıracak, ihracatçılarımız yatırımlarını daha cesur ve atak bir şekilde gerçekleştirecektir. İhracatımızın kalıcı ve sürekli artışında firmalarımızın uygun finansman koşullarına sahip olması oldukça önem arz ediyor.” değerlendirmesinde bulundu.

AA