Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Petrol fiyatları, İngiltere'deki Avrupa Birliği üyeliği referandumu öncesi, ABD'de petrol üretim ve stoklarındakş düşüşün etkisi ile yükseldi.

Ağustos vadeli petrol kontratları New York'ta yüzde 1.6 kadar yükseldi. Enerji Enformasyon İdaresi verilerine göre, ABD'de petrol üretimi son 15 haftada 14'üncü kez düşerek Eylül 2014'ten bu yana en düşük seviyesine indi ve petrol stokları 917,000 varil geriledi. Brexit olarak da bilinen İngiltere referandumu bugün gerçekleştirilecek ve kamuoyu anketleri sonucun her iki yönde de çıkabileceğini işaret ediyor.

Petrol fiyatları son bir haftada, İngiltere'deki referandumun sonucuna ilişkin belirsixliğin küresel piyasalarda volatiliteyi artırmasının etkisi ile dalgalı bir seyir izledi. Ham petrol New York'ta, Şubat ayında 12 yılın en düşük seviyesini görmesinin ardından, Nijerya'dan kanada'ya, arz kesintileri ve ABD'de üretimin düşmesinin küresel arz fazlasının daralacağı beklentilerini güçlendirmesi sonucu yüzde 85'ten fazla değer kazandı.

Sydney'de CMC Markets baş analisti Ric Spooner, "ABD'de üreimdeki düşüşler olumlu bir gelişme ve aşağı yönlü düzeltmelerin oldukça sınırlı kalmasına yardımcı olacak ve petrol fiyatları için destek sağlayacak," dedi ve Aynı zamanda, yüksek stoklar herhangi bir rallinin boyutunun sınırlı kalmasına neden olacak. Petrol muhtemelen yarın Brexit oylamasının küresel reaksiyonlarına göre yön bulacak" şeklinde görüş bildirdi.

Ağustos vadeli Batı Teksas petrolü (WTI), Nymex piyasasında, 77 sent yükselişle varil başına 49.90 dolara kadar çıktıktan sonra, Hong Kong saati ile 11:55'de 49.39 dolara geldi. Kontrat Çarşamba günü 72 setn kayıpla 49.13 dolardan kapanmıştı. Toplam işlem hacmi 100 günlük ortalamanın yüzde 38 altındaydı.

Ağustos vadeli Brent petrolü, Londra merkezli ICE Futures Europe piyasasında, 48 sent yükselerek varil başına 50.36 dolara kadar çıktı. Fiyatlar Çarşamba günü 74 sent ya da yüzde 1.5 düşerek 49.88 dolara indi. Küresel gösterge Brent petrolü, ABD göstergesi WTI'a göre 72 sent primli işlem gördü.