Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(23:15'te güncellendi)

Küresel hisse senetleri, ABD hisse sneetleri ve sterlin, İngiltere'de bugün düzenlenmekte olan AB üyeliği referandumu ile birlikte yukarı yönde hareket etti. İngiltere para birimi bu yılın en yüksek seviyesini gördü.

Avrupa hisse senetleri, referandum öncesi düzenlenen kamuoyu anketlerinin sonucun başabaş çıkabileceğine işaret ettikleri bir ortamda, üç haftanın en yüksek seviyesine çıktı. Sterlin endeksi yükselişini ikinci güne taşırken, dolar karşısında beklenen volatiliteyi gösteren endeks rekor seviyeye tırmandı. Dolar, yen hariç önemli para birimlerinin tümü karşısında zayıfladı. Meksika pesosu ve Rus rublesi, ham petrol fiyatlarının varil başına 49 doların üzerine çıkması ile birlikte, petrol ihraç eden ülkelerin para birimlerindeki yükselişlere öncülük etti. Yen, altın ile birlikte, güvenli liman talebinin zayıflamasının etkisiyle değer kaybederken, şirket kredi riski düşüşünü beşinci güne taşıdı.

 

 

Yatırımcılar, tüm dünyada hükümetler ve merkez bankacıların İngiltere'nin 28 Avrupa ülkesinden oluşan bloktan çıkma kararı almasının (Brexit) küresel ekonomik büyümeyi olumsuz etkileyebileceği ve finan piyasalarında istikararsızlığa sebep olabileceği uyarıları ile birlikte, son haftalarda, İngiltere referandumuna ilişkin tartışmaları dikkatle izliyor. ABD hisse sebetlerinde beklenen volatiliteyi ölçen endeks, referandum öncesi Şubat ayından bu yana en yüksek seviyesine çıktı.

Kopenhag'da SEB AB çapraz varlık strateji müdürü Thomas Thygesen, "Yarından önce, hiçbir şeyi gözardı edemezsiniz," dedi ve "Konu, sonucun nasıl algılanacağı ve büyük paydaşların nasıl reaksyon göstereceği. Hatta kötü haber olmaması bile risk rallisini başlatabilir ve piyasalar bu beklenti ile yükseliyor" yorumunda bulundu.

Singapur'da KGI Fraser Securities Pte işlem stratejisti Nicholas Teo, "Fırtına öncesi sessizliğe tanık oluyoruz," dedi ve "Oylamanın sonucunu kestirmek zor. Brexit kazanırsa, muhtemelen aşağı yön ağır basacak. Kalma taraftarları kazanırsa, hızlı bir yükseliş görebiliriz, ancak bu durum muhtemelen sürdürülebilir olmayacak. Yavaşlayan küresel ekonomi dahil bir sizi belirsizlik var" şeklinde görüş bildirdi.

Melbourne'de IG Ltd. analisti Angus Nicholson, "Piyasalar, 'kalma' yanlılarının kazanacağını neredeyse tamamen fiyatlamış görünüyor. Bu durum, referanduma ilişkin piyasa hareketlerinin ve volatilitenin birçoklarının beklediğinden çok daha az olabileceği anlamına geliyor," dedi ve "Ancak piyasalar halen oldukça sinirli" şeklinde görüş bildirdi.

İngiltere'de seçmenler yerel saat ile 17:00'ye (TSİ 19:00) kadar oy kullanabilecek. İlk sonuçların yerel saat ile gece yarısı alınması bekleniyor. Kesin sonuçlar ise Cuma sabahı yerel saat ile 07:00 civarında gelecek. Son üç günde düzenlenen kamuoyu anketleri, "kalma" ve "ayrılma" yanlıları arsındaki yarışın başa baş gideceğini işaret ediyor.

Stoxx Europe 600 Endeksi Londra'da saat 16:00 itibariyle yüzde 1.5 yükseldi. Endekse dahil hisselerin toplam işlem hacmi 30 günün ortalamasının yüzde 41 üzerinde. İngiltere hisse senetlerinin gösterge endeksi FTSE 100 yüzde 1.2 yükseldi. Standard & Poor's 500 endeksi saat 16:00 itibariyle yüzde 1.3 yükselerek 2,113.11 seviyesine ilerledi. MSCI Gelişen Piyasalar Endeksi yüzde 1.1 yükseldi.

Sterlin, yüzde 1.2 yükselerek 1.4881 seviyesine geldi ve bu haftaki kazançlarını yüzde 3.6'ya genişletti. Bloomberg İngiliz Sterlini Endeksi yüzde 1 yükseldi.

Yen, dolar karşısında yüzde 1.5 düştü ve euro karşısında ise kaybını beşinci güne taşıdı. Yen'in euro karşısındaki kaybı Mart'tan beri en uzun kayıp serisi oldu. Euro ise dolar karşısında yüzde 0.6 değer kazandı. MSCI Gelişen piyasalar Para Birimi Endeksi yüzde 0.7 yükseldi. Rusya rublesi, Türk lirası ve Güney Afrika randı dolar karşısındaki kazançlara öncülük etti.

Ağustos vadeli Batı Teksas petrolü yüzde 2 yükselerek varil başına 50.11 dolara ilerledi ve iki günlük düşüşünü durdurdu. Toplam işlem hacmi 100 günlük ortalamanın yüzde 30 altındaydı. Spot altın ise yüzde 0.8 düştü. 

(23:15'te güncellendi)