Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

Birleşik Krallık'ta dün yapılan referandumda halkın yüzde 52'sinin AB'den çıkılması yönünde oy vermesi küresel piyasalara da sert satışlara neden oldu.

Sterlin/dolar kuru %10'u aşan düşüşle 1985'ten bu yana en düşük seviyeye inerken Sterlin/TL Nisan 2015'ten beri en düşük seviyeyi gördü.

Dolar/TL erken saatlerde 3 seviyesinin üzerini test ederken Borsa İstanbul ise %5'in üzerinde kayıpla açıldı. BIST 100 Endeksi'nde 98 hisse düştü. Endeks böylece 2015 Ağustos'tan bu yana en sert düşüşü kaydetti.  

"DOLAR/TL 3.02'YE YÜKSELEBİLİR"

TEB Yatırım/BNP Paribas stratejisti Işık Ökte Bloomberg HT'ye yaptığı değerlendirmede "Dolar/TL'de 2.9685 üzerindeki seviyelerde oluşum olursa yukarı baskının devam edeceğini düşünüyorum. Piyasalarda önemli kurumlardan panik mesajlar gelmeye başladı.

Kurda 2.84-2.97 aralığındaki hareket şu an çok normal çünkü diğer gelişen ülke para birimleri de dolara karşı %4 civarında değer kaybediyor.

Sterlin dolar karşısında 1.30'un altına düşerse dolar/TL de 3.02 seviyesine gidebilir" dedi.



"PARA GÜVENLİ LİMANLARA ÇOK SERT DÖNÜYOR"

Saxo Capital Strateji Uzmanı Cüneyt Paksoy, Bloomberg HT'ye herhangi bir yönde pozisyon almanın riskli olabileceğini söyledi. Paksoy, "Böyle bir günde ilk piyasa refleksinin içinde olmamak lazım. Bugün kendi içinde anomali şeklinde yaşanacak. AB'den, AMB gibi önemli kurumlardan gelecek açıklamalardan sonra taşlar yerine oturana kadar ciddi bir volatilite izleyeceğiz" dedi.

Euro/dolar'da 1.04'ün test edilebileceğini belirten Paksoy "Dolar/TL'de ise 2.98-3.02 direnç eşiğimiz. Orası aşılırsa dolarda güvenli liman efektinde güçlenmeye karşı bizde de yeni bir rekor gelir mi izleyeceğiz, faizler tekrar %9.5'lara gidiyor mu bakacağız. Net olan şu; para güvenli limanlara çok sert geri dönüyor. Uzun bir süre de güvenli limanlarda kalmaya devam edecek" yorumunu yaptı.



"PİYASALARDA CİDDİ BELİRSİZLİK OLUŞTU"

İş Yatırım Uluslararası Piyasalar Müdürü Şant Manukyan Bloomberg HT'ye ciddi bir belirsizlik oluşturduğunu belirterek "Çok bilinmezli bir ortama giriyoruz. İnsanlar büyük ihtimalle risklerini bir süre azaltacaktır" dedi.

Pound ve pound bazında varlıklarda fırsatla karşılacağını belirten Manukyan "Ama bunun için erken. İlk başta panik satışları gelecek. ABD 10 yıllıkları bir süre daha alımla karşılaşacak ama ben ABD ekonomisinin bu dalgadan en az hasar alacak ekonomilerden olduğunu düşünüyorum, dolayısıyla ABD 10 yıllıklarında tekrar %2'lere doğru bir toparlanma olacaktır" diye konuştu.



"İNGİLTERE'YE RESESYON YOLU GÖZÜKÜYOR"

Phillip Capital FX İşlemler Müdürü Mustafa Gözeler ise kararın kısa ve uzun vadede yansımaları olacağını söyledi.  Brexit'in referandum öncesinde fiyatlandığını ancak sonrasında fiyatlamanın tersine döndüğünü hatırlatan Gözeler "Sıkıntılı bir süreç, güvenli limanlara talep var. Hisse senedi yatırımcıları için zor bir gün olacak. İngiltere'nin bu kararının kısa vadede ve uzun vadede yansımaları olacaktır. Orta ve uzun vadede İngiltere'ye resesyon yolu gözüküyor" yorumunu yaptı.