Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Nikkei gazetesinin haberine göre, Japonya hükümeti ve merkez bankası, yendeki ani yükselişleri önlemek için, tek taraflı müdahelenin de dahil olduğu önlemleri değerlendiriyor.

Gazete, Büyük Britanya’nın Avrupa Birliği’nden çıkma yönünde oy kullanmasının ardından yendeki talep ani bir şekilde artarsa müdahelede bulunabileceğini ve ekonominin ve enflasyonun üzerinde zaten yeterince baskı olduğunu yazdı. Maliye Bakanlığı’ndan bir yetkili, ABD’nin onayı olmadan dahi ulusal çıkarları korumak adına müdahelenin olası olduğunu söyledi.

Japonya’lı yetkililer, Cuma günkü referandum oylamasının ardından yenin Kasım 2013’ten beri ilk defa 100 doları geçmesinin ardından endişelerini dile getirdi. Maliye Bakanı Taro Aso, piyasaların ihtiyacı durumunda müdaheleye hazır olduğunu söylerken, tek taraflı müdahele ya da G-7 ile koordineli müdahele konusunda yorum yapmadı.

Konuyla alakalı kişiler referandum öncesi, Japonya Maliye Bakanlığı’nın yenin yükselmesi durumunda tek taraflı müdahelenin olası bir araç olmadığı görüşünde olduğunu söylemişti. G-7 ortaklarıyla yapılacak ortak bir müdahelenin tercih edilebileceğini ve Japon’yanın yene tek başına müdahelede bulunmasını desteklemelerinin olası olmadığını kaydetmişlerdi.