Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

İskoçya Özerk Yönetimi Başbakanı ve İskoç Ulusal Partisi lideri Nicola Sturgeon, Birleşik Krallık’ın Avrupa Birliği’nden ayrılık yönünde oy kullanmasının ardından, hükümetinin İskoçya’nın adadan bağımsızlığı için yapılacak yeni bir referandumun yasama çalışmalarına başladığını söyledi.

Sturgeon kabinesinin bugün Edinburgh’daki olağanüstü toplantısının ardından, Avrupa liderleriyle ve AB kurumlarıyla, ülkesinin birlikle ilişkilerini devam etme adına görüşme yolları arayacağını belirtti.

İskoçya Başbakanı, “İkinci bir bağımsızlık referandumu masada olması gereken açık bir seçenek ve yasama konusunda gerekli adımları atmaya başlayacağız.” dedi ve “Tüm İskoçya’da önümüzde yol için birlik inşa edecek şekilde, harekete geçmeye hazırız.” mesajını verdi. İskoçya’lıların birçoğu Perşembe günü yapılan oylamada AB’de kalma yönünde oy kullanmıştı ve Sturgeon, İskoç hükümetinin İskoçya’nın çıkarlarını korumak için adımlar attığını söyledi.

2014’teki bağımsızlık referandumunda, bağımsızlığın kazanılmasından sonra Avrupa Birliği’ne katılımın zorluğu Büyük Britanya Başbakanı David Cameron’un da dahil olduğu birlik yanlıları tarafından tehdit olarak kullanılmıştı.

Strugeon, “İskoçya’nın Avrupa Birliği’ndeki yerini koruması için AB ve AB kurumlarıyla derhal görüşmenin yollarını arayacağız.” dedi ve “İskoçya iş yapmak için istikrarlı ve çekici bir ülkedir ve öyle de olmaya devam edecek.” diye konuştu.