Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Japonya dışında Asya hisse senetleri, İngiltere'de düzenlenen AB referandumunun küresel piyasaları etkilemeye devam etmesi ile birlikte düştü. Japonya hisse senetleri, yenin 1998'den bu yana en hızlı yükselşinin ardından sakin bir seyre geçmesinin etkisi ile yükseldi.

Japonya hariç MSCI Asya Pasifik Endeksi yüzde 0.3 geriledi ve Cuma günkü küresel satış dalgasının ardından gerçekleştirdiği kayıpları daha da genişletti. Japonya'da Topix Endeksi Mart 2011'deki depremden bu yana en sert düşüşünü gösterdikten sonra yüzde 0.8 sıçradı. Sterlin, yatırımcıların İngiltere'nin Avrupa Birliği'nden (AB) çıkışına ilişkin yanıtlanamayan sorularının etkisiyle 31 yılın en düşük seviyesine indi. Yatırımcılar, piyasadaki kargaşayı hafifletmesi ve finans piyasalarına likidite sağlaması için merkez bankalarından gelecek politika adımlarını bekliyor.

Tokyo'da Tokai Tokyo Research Center baş küresel stratejisti Shoji Hirakawa, "Politika işbirliği konusunda bazı beklentiler var," dedi ve "Ancak bu duru somutlaşana kadar, piyasanın güç kazanması zor" şeklinde görüş bildirdi.

İngiltere'de referandumdan Brexit yanlılarının zaferle çıkması, Cuma günü küresel piyasalrda sert sarsıntılar yarattı ve hisse senetlerinin toplam değerinde 2.5 trilyon doların üzerinde erime meydana geldi. İngiltere Başbakanı David Cameron, İngiltere'nin ne zaman AB'den ayrılacağına ilişkin bir bilgi vermeksizin istia etti ve İşçi Partisi'nde Jeremy Corbyn'in ekibinden sekiz üye, lidere çekilme çağrısında bulunarak görevi bıraktı. ABD Dışişleri Bakanı John Kerry Pazartesi günü Brüksel ve ardından Londra'yı ziyaret edecek ve referandumda "kalma" yanlılarının ağır bastığı İskoçya'nın başbakanı Nicola Sturgeon, İngiltere'den bağımsızlık için ikinci bir referandumun yapılabileceğini söyledi.

Singapur'da IG Asia Pte stratejisti Bernard Aw, "Yatırımcılar Brexit sonrası yeni gelişmeleri bekliyor," dedi ve "Benim Brexit ile ilgili temel endişem, AB ülkelerinden yei referandumların gelme olasılığı. Böyle bir senaryo hız kazanırsa, küresel piyasalrda daha fazla riskten kaçınma beklenebilir" şeklinde görüş belirtti.

Japonya'da Topix Endeksi, yenin yüzde 0.1 gerilemesi ile birlikte yükseldi. Yen Cuma günü, İngilizlerin Brexit yönünde oy kullanmasının ardından yatırımcıların küresel piyasalrdan çıkması ve güvenli liman niteliğindeki varlıklara yönelmesi ile birlikte, bir ara dolar başına 99 seviyeside işlem görüyordu. Bazı stratejistler ve yatırımcılar yendeki rallinin henüz bitmediğini düşünüyor. HSBC Hoşdings Plc ve GCI Asset Management Corp., yenin dolar karşısında 95 seviyesine yükselebileceği tahmininde bulundu.

Güney Kore'de Kospi ENdeksi yüzde 0.8 geriledi. Yeni Zelanda'da S&P/NZX 50 Endeks yüzde 0.9 geriledi. Avustralya'da S&P/ASX 200 Endeksi yüzde 1.2 kaybetti.