Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(23:25'te güncellendi)

İngiltere'deki Avrupa Birliği (AB) üyeliğine ilişkin referandumdan "ayrılma" (Brexit) kararı çıkması sonrası meydana gelen sarsıntının artçı şokları, siyasi kargaşaya sahne olan haftasonunun ardından, finans piyasalarında etkisini sürdürüyor. Sterlin kayıplarını daha da genişletirken, Avrupa hisse senetleri en son Şubat ayında görülen seviyelere indi.

S&P 500 yüzde 1.8 düşerek Mart ortalarından beri en düşük seviyesine gelirken, Avrupa hisse senedi endeksindeki kayıplar, bankacılık hisselerindeki düşüşlerle son iki günde yüzde 11'e ulaştı. Sterlin yüzde 3.4 düşerek Cuma günkü seviyesinin de altına düşerken, dolar yel ile birlikte güçlendi. Güvenli varlıklara olan talepler altını destekledi ve 10 yıllık hazine tahvil faizleri dört yılın düşüğüne yöneldi.

Referandumdan Brexit yanlılarının zaferle çıkması Cuma günü finans piyasalarında sert sarsıntılar yarattı. Sterlin sert düşerken, yüksek getirili varlıklar geriledi. Küresel hisse senetlerinin toplam değeri 4 trilyon dolardan fazla eridi. İngiltere Başbakanı David Cameron, İngiltere'nin ne zaman AB'den ayrılacağına ilişkin bir bilgi vermeksizin istifa etti ve İşçi Partisi'nde Jeremy Corbyn'in ekibinden en az 17 üye, lidere çekilme çağrısında bulunarak görevi bıraktı. ABD Dışişleri Bakanı John Kerry Pazartesi günü Brüksel ve ardından Londra'yı ziyaret edecek ve referandumda "kalma" yanlılarının ağır bastığı İskoçya'nın başbakanı Nicola Sturgeon, İngiltere'den bağımsızlık için ikinci bir referandumun yapılabileceğini söyledi.

Londra'da Toronto Dominion Bank Döviz strateji Avrupa müdürü Ned Rumpeltin, "İngiltere ekonomisi için sonuçlar yelpazesi çok geniş, ancak açık bir şekkilde, bu noktada, aşağı eğilim gösteriyor," dedi ve "Durum AB'den çekilmeye doğru ilerlerse, iyi bir senaryo bulmak çok zor olacak" yorumunda bulundu.

Londra'da CMC markets piyasa analisti Michael Hewson, "Oldukça dalgalı bir seyir devam edecek," dedi ve "Bankacılık hisseleri sıkıntı çekmeyi sürdürecek" şeklinde görüş bildirdi.

Sydney'de Shaw and Partners kıdemli yatırım danışmanı James Audiss, "Çok zor bir hafta olacak," dedi ve "Bir yatırımcı herhangi bir yönde güçlü bir görüş belirtmezse, oldukça volatil bir hafta olacak ve yatırımcılar bu koşularda pozisyon almaktan korkuyor" şeklinde görüş bildirdi.

Önümüzdeki günler ve haftalarda, merkez bankaları, volatiliteyi sınırlama ve kredi piyasalarının durmasını önlemeyi istemelerinden dolayı, dikkatleri üzerlerinde tutmaya devam edecek. Avrupa Merkez Bankası (AMB), Portekiz2in Sintra kentinde üç gün sürecek bir toplantıya ev sahipliği yapacak. Bu toplantıda, AMB Başkanı Mario Draghi ve Fed Başkanı Janet Yellen konuşma yapacak. Almanya Başbakanı Angela Merkeş Pazartesi günü, İngiltere'nin AB'den ayrılma planını görüşmek üzere, Berlin'de AB Başkanı Donal Tusk ile bir araya gelecek. Cameron İngiliz parlamenterlere konuşacak.

Cuma günü referandumun kesin sonucunun açıklanması ile birlikte, "kalma" yanlılarının kazanacağı beklentisi ile referandum yaklaşırken riskli varlıklara yatırım yapan birçok yatırımcının ters pozisyonda yakalanmasının ardından, İngiltere Merkez Bankası Başkanı Mark Carney, finans sistemine milyarlarca sterlin verebileceklerini söyledi. Avrupa Merkez Bankası, bankalara ihtiyaç duydukları tüm fonlamayı sağlayacağını duyururken, ABD'de Fed, finans piyasalarını "dikkatle izlemekte" olduğunu belirtti. Referandumdan Brexit sonucunun çıkması, vadeli kontrat verilerinin gösterdiği üzere, yatırımcıların gelecek ay faiz artırımı olasılığını yüzde 10 olarak görmelerine neden oldu.

- Hisse senetleri

S&P 500, New York'ta saat 16:00 itibariyle  düşerek 2,000.54 seviyesine geriledi ve son 200 gündeki ortalama fiyatının altına indi. 

Stoxx Europe 600 Endeksi, Cuma günkü yüzde 7'lik kaybın ardından yüzde 4.3 geriledi. İngiltere'nin FTSE 100 Endeksi 2.9 düştü. Stoxx 600 Bankalar Endeksi, Cuma günkü yüzde 14'lük düşüşünün ardından yüzde 7.6 aşağı indi. 

Britanya bankaları, Royal Bank of Scotland Group Plc.'nin yüzde 15 ve Barclays Plc'nin yüzde 17'lik düşüşüyle en kötü performansları sergiledi.

- Para Birimleri

Sterlin, Cuma günkü yüzde 8.1'lik düşüşün ardından, 1.3208 seviyesine düşerek önemli para birimleri arasında en kötü performansı sergiledi. Euro, dolar karşısında son seansta yüzde 2.4 düştükten sonra yüzde 0.9 zayıfladı.

Yen yüzde 0.1 güçlenerek dolar başına 102.01 seviyesine geldi. Japonya para birimi son seansta yüzde 3.8 sıçramış ve 99.02 ile 2013'ten beri en güçlü seviyesine gelmişti.

- Emtia

Altın, güvenli liman talebiyle yüzde 0.9 yükseldi.

Batı Teksas petrolü yüzde 2.8 düşerek varil başına 46.33 dolara geriledi. Kontrat Cuma günü yüzde 4.9 düşerek Şubat'tan beri en büyük düşüşünü yapmıştı. Altın, güvenli liman talebiyle yüzde 0.9 yükseldi.

 

(23:25'te güncellendi)