Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

İngiltere'nin,  Maastricht Anlaşması'ndan yaklaşık çeyrek yüzyıl sonra Avrupa Birliği'nden (AB) ayrılma kararı, Cuma günü piyasalarda büyük sarsıntılar yarattı. Bugün, yatırımcılar önlerinde uzanan yolu anlamaya başlıyorlar.

Mischler Financial Group Inc. idari direktörü ve farklı işlem masalarında uzun yıllar görev alan Glen Capelo, müşteriler için hazırladığı bilgilendirme notunda, "Nihayetinde, sonrasında ne olacağı konusunda bir deneyimimiz yok," dedi ve "23 yıllık pozisyonların şimdi bozulması gerekebilir" şeklinde görüş bildirdi.

Yatırımcılar İngiltere'deki referandumdan çıkan sonuca savunmasız yakalandı, ancak çılgın işlemlerden ve ardından gelen araştırma raporları sağnağından sonra bazı temalar ön plana çıktı. Bu piyasa haritası şöyle;

Hisse Senetleri

Avrupa hisse senetleri muhtemelen aşağı akımın yükünü üstlenecek. Credit Suisse Group AG, İngiltere, Avrupa ve ABD hisse senedi gösterge endeksleri için yıl sonu hedeflerini sırasıyla yüzde 6.5, yüzde 14 ve yüzde 7.5 düşürdü.  Morgan Stanley, İngiltere hisse senedi göstergesi FTSE 100 Endeksi'nin yüzde 19 ve Euro Stoxx 50 Endeksi'nin ise yüzde 14'e kadar düşebileceği, en fazla darbeyi finans ve tüketici hisselerinin alacağı ve temel tüketici ürünleri üreticileri ve sağlık-bakım sektörlerinin diğerlerine göre daha iyi performans göstereceği tahmininde bulundu.

Charles Schwab & Co. şef küresel yatırım stratejisti Jeff Kleintop, dalgalar halindeki sonuçları tahmin etti: ABD dolarının güvenli liman arayanlardan kaynaklanan kazançları emtiayı aşağı itecek, şirketlerin karlarını azaltacak ve Çin'in en büyük müşterisi Avrupa'ya ihracatın azalmasının bu ülke için sert iniş endişelerini yeniden ortaya çıkarması ile birlikte yuanda devalüasyon getirecek.

Daha umut içeren bir notta, Kleintop, mevcut satış dalgasını, Japonya'da Mart 2011'de meydana gelen deprem ve 2012'de Euro Bölgesi resesyonunun borç krizini tetiklemesinin ardından gelen satış dalgaları ile karşılaştırdı. Bu üç piyasanın tümü en az yüzde 11 değer kaybetti. Kleintop, notunda, "Uzun vadeli yatırımcılar için şunu not etmek önemli; bu örneklerin her birinde, hisse senetleri, şok öncesindeki seviyelerine üç ila dört ayda geri döndü" şeklinde görüş bildirdi.

Hassium Asset Management CEO'su Yogi Dewan, İngiltere hisse senetleri almak için Avrupa hisseleri sattığını, zira İngiltere Merkez Bankası'nın büyümeyi desteklemek için faiz indirimine gitmesini ve parasal genişleme programını yeniden ateşlemesini beklediğini söyledi. Capelo, bu gibi hareketlerin, zaten "negatif faizden dolayı olumsuz etkilenen" bankalar için durumu daha da kötüleştirebileceğini belirtti.

 RBC Capital Markets, aralarında Danske Bank A/S, Swedbank AB ve DNB ASA'nın bulunduğu Nordik bankalara yatırım yapılmasını işaret etti, zira bu bankaların göreceli olarak düşük betaya sahip olduğunu ve karlarının daha güçlü olması gerektiğini belirtti. Wells Fargo Investment Institute stratejistleri, ABD doların yara almadan çıkacağını ve denizaşırı satış yapan ABD şirketlerine yardımcı olacağını belirtti ve Standard & Poor's 500 Endeksi'nin (S&P 500) 2016 için hedefini değiştirmedi. Bu hedef Cuma kapanışına göre yüzde 7.5 artışı işaret ediyor.

Ve daima temel güvenli liman varlığını üreten şirketler var. MSCI ACWI Seçilmiş Altın Madencileri Endeksi Cuma günü yüzde 6 yükseldi ve Mart 2014'ten bu yana en yüksek seviyesine ulaştı.

Para Birimleri

Döviz piyasalarında en büyük riskler, emtia zengini ülkeler ve İngiltere'yle yakın ilişkisi olan ekonomilerde. En fazla faydalananlar ise muhtemelen geleneksel güvenli limanlar olan dolar ve yen.

Boston'da State Street Global Markets'in Kuzey Amerika için makro strateji müdürü Lee Ferridge, yenin dolar karşısında yıl sonuna kadar, Cuma günkü seviyesi olan 102'den 95 seviyesine güçlenebileceğini söyledi. Ferridge, sterlinin muhtemelen kayıplarının bir kısmını geri alacağını ve dolar karşısında 1.40 civarında işlem göreceğini kaydetti.

Londra'da Deutsche Bank AG küresel döviz araştırma eş başkanı George Saravelos , bilgilendirme notunda, bankanın yıl sonu için, 1.05 dolardaki aşağı yönlü euro tahminini sürdüğünü kaydetti. Euro Cuma günü dolar karşısında yüzde 2.4 düşerek 1.1109 seviyesine indi.

UniCredit SpA analistleri, referandum öncesi yaptıkları değerlendirmede, Güney Afrika randının, İngiltere ile yakın finansal bağlantılar dolayısıyla, gelişen piyasa para birimleri arasında en kırılganlardan biri olabileceğini ve ruble yatırımcılarının, Rusya üzerindeki yaptırımlarından gelen izolasyondan dolayı bir miktar destek bulabileceğini belirtti. Morgan Stanley, yen karşılığı Avustralya doları satışı tavsiyesinde bulundu.

Doğu Avrupa para birimlerine karşı oynayan yatırımcılar, referandum yaklaşırken, bu para birimlerinin daha fazla düşmesini bekliyordu. Frankfurt'ta Deka Investment GmbH  gelişen piyasa ve uluslararası sabit getirili menkul kıymetler müdürü Peter Schottmueller, referandum öncesi, Polonya zlotysi ve Brezilya realinde kısa pozisyona girdi. Schottmueller, Cuma günü işlemler başladığında real pozisyonunu kapattı ve İngiltere'nin Polonya'nın üçüncü en büyük ihracat pazarı olması ile birlikte, zloty için düşüş beklentisini koruyor

Tahviller

Credit Suisse, bilgilendirme notunda, 10 yıl vadeli ABD Hazine tahvillerimin faizinin tarihi düşük seviyelerini tehdit ettiğini ve Almanya ve Japonya tahvillerinin faizlerinin daha önce görülmemiş negatif bölgelerde daha da aşağı inebileceğini kaydetti.

Gösterge ABD 10 yıl vadeli Hazine tahvillerinin faizi Cuma günü, yüzde 1.38 ile 2012'de gördüğü tarihinin en düşük seviyesine yaklaşmasının ardından, yaklaşık 19 baz puan düşerek yüzde 1.56'ya indi.

Memphis, Tennessee'de FTN Financial faiz strateji müdürü Jim Vogel, "Sabit getirili portföyler bu ay kar realizasyonunu sınırlamalı," dedi ve "Karşı bir tarafın önümüzdeki birkaç haftada mevcut portföy kalemlerine ihtiyaç duyacağı ve bunlar için daha fazla ödeme konusunda istekli olacağı ihtimali yüksek" şeklinde konuştu. Vogel ayrıca, volatiliteden kaçmak için yerel yönetim tahvillerine döndüğünü, zira devlet ve yerel yönetimler için temel göstergelerin daha yavaş hareket ettiğini sözlerine ekledi.

Wells Fargo Securities kıdemli analistleri Michael Schumacher ve Boris Rjavinski, bilgilendirme notunda, "ABD Hazine tahvillerinin önümüzdeki ay Alman tahvillerinden daha iyi performans göstermesini bekliyoruz," dedi ve "Alman tahvilleri, İngiltere'de sonucun belli olmasından sonra, ABD Hazine tahvilleri ile aynı hızı korudu, ancak AB'nin dağılmasına ilişkin korkular, ABD Hazine tahvillerine göreceli olarak daha güçlü alım getirmeli" şeklinde konuştu.

Wells Fargo analistleri, şimdilik, ABD Hazine tahvilleri ve İngiltere tahvillerinin faizlerinin her ikisinin de, 2011'de ABD'nin kredi notunun düşürülmesinin ardından olduğu gibi, düştüğünü söylediler ve "İngiltere tahvilleri ABD Hazine tahvillerinin önünden mi gitmeli? Böyle olmasını düşünmüyoruz. Halen sermayenin İngiltere'den çıkmasını bekliyoruz ve ABD muhtemelen gidilecek yer olacak" şeklinde görüş bildirdi.

Gelişen Piyasalar

UBS Securities küresel gelişen piyasalar strateji müdürü Geoffrey Dennis, gelişen piyasaların üzerindeki etkinin sınırlı olacağını söyledi. Dennis, Avrupa, Orta Doğu ve Afrika'da hisse senetleri için "hafif ağırlığını artır" tavsiyesini yeniden gözden geçirebileceğini, zira Türkiye, Yunanistan ve Güney Afrika gibi ülkelerin ihracatında İngiltere'nin önemli payının bulunduğunu kaydetti.

Boston'dan telefon yoluyla değerlendirmelerde bulunan Dennis, "İngiltere'de insanlar denizaşırı harcama için daha az paraya sahip olacak," dedi ve bu yıl şimdiye dek gelişen piyasa benzerlerine göre daha düşük performans gösteren Asya ülkelerinin, yatırımcıların Avrupa'daki kargaşadan kaçmalarından dolayı daha fazla girişe sahne olabileceğini sözlerine ekledi.

Londra'da 10 milyar dolarlık gelişen piyasa tahvili yöneten Aberdeen Asset Management Plc'den Viktor Szabo, gelişen piyasaların yakında "her zaman olduğu gibi işe" dönmesini beklediğini söyledi. Szabo, "gelişen piyasaların yüksek faizli tahvillerinin, Avrupa'da düşük faizin daha da sürdürüleceği bir ortamdan yararlanabileceğine" dikkat çekti ve "Gelişen piyasa tahvillerine daha fazla fon akışı görebilirz" şeklinde konuştu.

Deka'dan Schottmueller, Brexit ile en az ilişkisi olan varlıkları aradığını söyledi. Schottmueller, "Gazprom'da pozisyonumuzu artırdık, zira Rusya'da devlet kontrolündeki bu şirket ile Brexit arasında çok az bağlantı var ve Arjantin ve Endonezya'dan biraz tahvil aldık ve realdeki kısa pozisyonumuzu kapadık" dedi.

Özel Sektör Tahvilleri

Credit Suisse, bilgilendirme notunda, "Görüşümüz, kredi piyasalarında beklenen paniğin yalnızca bir ya da iki gün süreceği ve daha iyi seviyelerden alım fırsatları yaratacağı şeklinde" dedi.

Morgan Stanley, Avrupa Merkez Bankası'nın (AMB) potansiyel ve mevcut desteğinden dolayı, Avrupa özel sektör tahvillerinin alımında "cesur" olunması tavsiyesinde bulundu. Şirket, bilgilendirme notunda, "AMB'den güçlü bir tepki bekliyoruz" dedi.

Pacific Investment Management Co. grup şef yatırım yetkilisi Dan Ivascyn, Avrupa'da, "mortgage piyasasında kıdemli, iyi korunmuş risk dahil", siyasi kargaşadan uzak kalmaya devam edebilecek konutla ilişkili varlıkları izlediğini söyledi.