Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

İngiltere Maliye Bakanı George Osborne, İngiltere'nin Avrupa Birliği'nden (AB) ayrılması sonrası duruma ilişkin Londra'da açıklamalarda bulundu. Osborne, AB referandumundan Brexit kararını çıkmasının ardından piyasalara ve iş dünyasına güven çağrısında bulundu.

Osborne, "Hazine, İngiltere Merkez Bankası ve Finansal Denetim Otoritesi (FCA) geçtiğimiz bir kaç ayı güçlü acil eylem planları hazırlayarak geçirdi" dedi.

Osborne, İngiltere'nin gelecekle yüzleşmeye hazır olduğunu, İngiltere ekonomisinde büyümenin güçlü olduğunu ve piyasada volatilitenin sürmesinin muhtemel gözüktüğünü söyledi. Osborne, "Ekonomimiz, ülkemizin şimdilerde karşılaştığı sorunlarla başa çıkabilecek kadar güçlü" ifadelerini kullandı.

İngiltere’deki otoritelerin tamamının gerekli önlemleri aldığını belirten Osborne, İngiltere Merkez Bankası’nın gerekli görülmesi halinde Döviz cinsinden likidite sağlayabileceğini vurguladı.

Osborne, Brexit kararının ardından G-7 ülkelerinin maliye bakanları ve merkez bankası başkanları ile görüştüğünü belirtti.

Önümüzdeki dönemde kısmı oynaklıkların olabileceğine işaret eden Osborne, “Sakin bir deniz yolculuğumuz olmayacak. Fakat kararlılığımız azımsamayınız. Beklenmeyenin gerçekleşmesine hazırlıklıydık. Olabilecek her şeye karşı ekip donanımımız mevcut.” şeklinde konuştu.

Osborne’un mesajlarının ardından İngiliz sterlini ABD doları karşısında yüzde 2 seviyesinde olan kaybını azaltmaya başladı.

Kritik Madde 50'nin ne zaman çalıştırılacağına ilişkin açıklamalarda da bulunan Osborne, "Avrupalı mevkidaşlarım ve Carney ile haftasonu da görüşmeler yaptım. Madde 50 ancak İngiltere net bir görüşe sahip olunca çalıştırılır" dedi.

Osborne, partisinde kendi geleceğine ilişkin kararı önümüzdeki günlerde vereceğini ve AB ile müzakerelerde aktif rol almayı planladığını açıkladı.

Osborne, İngiltere vatandaşlarının seyahat serbestliğinde bir değişiklik olmayacağını belirtti.

İngiltere Maliye Bakanı, bazı firmaların istihdamda ve yatırımlarında duraksadığını ve bu durumun İngiltere ekonomisini etkileyeceğini savundu.

Osborne, Brexit sonrası bütçe önlemlerine ilişkin yeni başbakanın beklenmesinin gerekeceğini belirtirken, Hazine'nin oylama öncesinde gerçekleştirdiği ekonomik tahminlerinde bir değişiklik olmadığını bildirdi.