Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Japonya hisse senetleri, 2011 depremi ardından yaşadıkları en sert düşüşün ardından defansif hisse senetleri öncülüğünde toparlanmaya başladı. Başbakan Shinzo Abe, İngiltere'nin şok kararının ardından piyasaları sakinleştirmek için bir açıklama yayınladı.

Tokyo'da Topix Endeksi yüzde 1.8 yükselişle 1,225.76 puandan kapandı. Kağıt üreticileri, demiryolu şirketleri ve ilaç üreticileri en hızlı yükselen hisse senetleri oldu. Topix Endeksi Cuma günü yüzde 7.3 gerilerken, bu düşüş 15 Mart 2011'den bu yana Endeks'in en sert düşüşü olmuştu. Japonya para birimi yen, Cuma günü Asya finansal krizinden bu yana en büyük değer kazancını yaşarken, İngiltere para birimi sterlin düşüşünü sürdürdü.

Mitsubishi UFJ Morgan Stanley Securities'de kıdemli yatırım stratejisti Seiki Orimi, "Japonya piyasalarında aşırı satışın düzeltmesini görüyoruz. Japonya hükümetinin bu durumla savaşır bir konumda durması psikolojik olarak olumlu" dedi.

Maliye Bakanı Taro Aso, Başbakan Abe, Japonya Merkez Bankası (BoJ) Başkan Yardımcısı Nakaso, Kabine Sekreteri Suga ve diğer yetkililer ile görüşmesinin ardından Tokyo'da gazetecilere yaptığı açıklamalarda, Abe'nin piyasalara istikrar kazandırmak için çeşitli önlemler alınmasını istediğini söyledi. Nakaso yaptığı açıklamada, Abe'nin, BoJ'dan finansal sistemi desteklemek için fon sunmasını istediğini ve likidite sağlanması için talimat verdiğini bildirdi.