Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

İngiltere Başbakanı David Cameron, ülkesinde yapılan Avrupa Birliği (AB) referandum sonucunun kabul edilmesi gerektiğini belirterek, "İngiltere AB'den ayrılırken sırtını Avrupa'ya ya da dünyanın geri kalanına dönmemeli." dedi.

İngiliz Parlamentosunun alt kanadı Avam Kamarasında, geçen hafta yapılan AB referandumunun sonucu tartışıldı. Halkın yüzde 52'sinin "AB'den çıkılsın" kararı verdiği referandumla ilgili İngiltere Başbakanı Cameron, açıklamalarda bulundu.

Birleşik Krallık'ı bundan sonra zorlu bir sürecin beklediğini kaydeden Cameron, "Kabinenin de bu sabah karar verdiği üzere, referandum sonucu kabul edilmeli ve bu kararı en iyi şekilde uygulama süreci başlamalıdır. Aynı zamanda ülkemizi bir araya getirmek için asli bir sorumluluğumuz var." ifadelerini kullandı.

Referandum sonucunun ardından, Londra'daki Polonyalılar Toplum Merkezine saldırı ile etnik azınlıklara yapılan sözlü tacizlerin kabul edilemez olduğunu belirten Cameron, bu kişilerin Birleşik Krallık'a yaptıkları olumlu katkıya dikkati çekti ve "Nefret suçları kabul edilemez." dedi.

Birleşik Krallık'ta yaşayan AB vatandaşları ile AB ülkelerinde yaşayan İngiliz vatandaşlarının durumlarında ani değişiklikler olmayacağını belirten İngiltere Başbakanı, AB'den ayrılmayla ilgili yeni müzakere sürecinin yeni bir başbakanla başlayacağını kaydetti.

 - Yeni AB birimi

Başbakanlık bünyesinde yeni AB birimi oluşturulacağını açıklayan Cameron, Birleşik Krallık'ın resmen AB'den çıkması sürecini başlatacak Lizbon Antlaşması'nın 50. maddesinin devreye sokulmasına da değindi.

Yarın AB Konseyi toplantısına katılacağını belirten Cameron, "Son günlerde Merkel, Hollanda ve bir dizi Avrupalı yetkiliyle görüştüm. Müzakerelere hazırlık yapılması gerektiğini ele aldık ama özellikle de İngiliz Hükümetinin 50. maddeyi bu aşamada devreye sokmayacağını konuştuk. Çünkü bunu yapmadan önce, AB ile ilişki şeklimizi belirlememiz gerekiyor. Buna da bir sonraki başbakan ve kabine karar verecektir." diye konuştu.

Cameron, Birleşik Krallık içerisindeki İskoçya, Galler ve Kuzey İrlanda özerk yönetimlerinin de AB ile yürütülecek müzakere sürecinde yer alacaklarını belirtti.

İngiltere'nin AB'den ayrılırken sırtını Avrupa'ya ya da dünyanın geri kalanına dönmemesi gerektiğinin altını çizen David Cameron, istifa kararını geri çekmeyeceğini dile getirdi. Cameron geçen haftaki referandum sonucunun ardından, lideri olduğu Muhafazakar Parti'nin sonbaharda yapılacak kongresinde görevinden ayrılacağını açıklamıştı.

-"Irkçı saldırılarda artış"

Anamuhalefetteki İşçi Partisi'nin lideri Jeremy Corbyn ise AB referandumun ülkeyi böldüğünü söyleyerek, "Toplum AB tarafından değil, hükümet tarafından hayal kırıklığına uğratıldı. Toplum artık siyasetçilere güvenmiyor." dedi.

Ulusal çıkarlar doğrultusunda hareket edilmesi gerektiğini belirten Corbyn, "Referandum sonucunun ardından ırkçı eylemlerde artış yaşandığını gördük. Siyasi liderler olarak sakin olmalıyız. Ülkemiz bölünmüş durumda." ifadelerini kullandı.

Referandumun ardından parti için muhalefetin hedefi haline gelen Jeremy Corbyn hakkında yarın güvenoyu yoklaması yapılması bekleniyor.