Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Vokswagen AG (VW) için ABD'deki emisyon skandalına ilişkin hukuki anlaşmazlıkları gidermenin faturası, San Francisco mahkemesi tarafından Salı günü gidilecek uzlaşma öncesi, 15 milyar doları aştı.

Konuya yakın kaynaklara göre otomobil üreticisi uzlaşma çerçevesinde, otomobilleri skandal öncesi fiyatlarla geri alma ve tüketicilerin zararlarını araç başına 10,000 dolar ile telafi etme maliyetlerine karşılık 10.03 milyar dolar ayıracak. Bu rakamlar, VW'nin zaman sınırını aşması durumunda artış gösterebilir.

Kaynaklara göre VW, artı olarak ABD Çevre Koruma Ajansı ve California Hava Kaynakları Kurulu'na aktarılmak üzere 2.7 milyar dolar ceza ödeyecek ve temiz emisyon teknolojilerine 2 milyar dolar yatırım yapacak. Diğer kaynağa göre ise üretici aynı zamanda New York dahil bazı eyaletlerle de 400 milyon dolar harcayarak uzlaşmak zorunda kalacak.

Söz konusu miktar, ABD'de bir otomobil üreticisiyle gidilen en maliyetli sivil anlaşma konumunda bulunuyor ve emisyon skandalının telafi edilmesi için harcanan kaynak 16.2 milyar euroya (17.85 milyar dolar) yaklaşıyor.