Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) 21 Haziran'da gerçekleştirilen Para Politikası Kurulu (PPK) toplantı tutanaklarını açıkladı.

Toplantı tutanaklarında, küresel piyasalarda volatilitenin sürdüğü belirtildi. Yıllık kredi büyümesine ilişkin beklentinin ılımlı olduğu vurgulanan tutanaklarda, liradaki volatilitenin Eylül 2015'ten bu yana görece düşük olduğu ifade edildi.

Son dönemlerde enflasyonda işlenmemiş gıda fiyatlarından kaynaklanan bir düşüş olsa da Mayıs ayına ilişkin enflasyon göstergelerinin yüksek seviyelerini koruduğuna dikkat çekildi. Aynı dönemde çekirdek enflasyon eğilimlerinde de iyileşme meydana geldiği ve bu sürecin devamının beklendiği belirtilen raporda, buna karşın hizmet grubundaki yüksek enflasyon eğilimi ve birim işgücü maliyet gelişmelerinin enflasyondaki iyileşmeyi sınırlandırdığı belirtildi.

Haziran ayına ilişkin ilk verilerin işlenmemiş gıda fiyatlarında kısmi bir düzeltme yaşanabileceğini işaret ettiği söylenen raporda, yıl genelinde gıda fiyatlarının enflasyondaki düşük seyri destekleyeceği belirtildi.

Raporun enflasyonu etkileyen unsurlara ilişkin bölümünde, “mevcut göstergeler, iktisadi faaliyetteli ılımlı ve istikrarlı artış eğiliminin sürdüğüne işaret etmektedir. Ücret artışlarına bağlı olarak gelir kanalı yurt içi talebi desteklemektedir” ifadesi yer aldı. Raporda aşağı yönlü risk oluşturulan jeopolitik gelişmelere karşın Avrupa Birliği ülkelerinin talebindeki artışın ihracat ve üretim üzerindeki etkisinin sürmesi yönündeki beklenti yer aldı.

Dış şokların azalmasına ilişkin mali disiplinin önemi vurgulanan TCMB raporunda, mali disiplinin devamının ve uzun vadeli kamu borçlanma faizlerinin düşük düzeylerde seyretmesinin sağlanacağı belirtildi.