Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Asya hisse senetleri, politika yapıcıların İngiltere'nin Avrupa Birliği'nden (AB) ayrılma (Brexit) kararının olumsuz ekonomik yansımalarını sınırlamak için tedbirler alacağına ilişkin iyimserlikle birlikte, küresel hisse senetlerindeki rallinin ardından değer kazandı.

MSCI Asya Pasifik Endeksi yüzde 1 yükselerek Tokyo saati ile 09:03'te 126.64 seviyesine çıktı. Küresel hisse senetlerinin göstergesi MSCI Tüm Ülkeler Dünya Endeksi, yatırımcıların merkez bankaları ve hükümetlerin Brexit sonrası kargaşanın önlenmesine yardımcı olacağına ilişkin işaretleri gözlemeleri ile birlikte, son bir haftanın en hızlı yükselişini gerçekleştirdi. Fed Guvernörü Jerome Powell, İngiltere'nin AB'den ayrılma akrarının ardından, küresel risklerin daha da aşağı yönlendiğini ve bunun sonucu meydana gelen yeni belirsizliklerin para politikasının yeniden değerlendirilmesine yol açabileceğini kaydetti.

Japonya Başbakanı Shinzo Abe, Çarşamba günü yaptığı açıklamada, mümkün olan tüm tedbirleri harekte geçireceğini kaydederken, Güney Kore Salı günü maliye teşvik tedbirlerini içeren bir paket açıkladı. Yatırımcılar, Brexit'in ekonomik toparlanmayı olumsuz etkileyeeğine ilişkin endişelerin arttığı bir ortamda, İngiltere'nin AB'den çıkma planının detaylarını bekliyor.

Sydney'de Rivkin Securities stratejisti James Woods, "Merkez bankalarının yatırımcılara piyasalara destek için hazır oldukları konusunda güven vermeleri beklentileri güçlendiriyor, ancak iyimserlik için henüz erken," dedi ve "Muhtemelen yüksek volatilite görmeye devam edeceğiz. İngiltere'de Brexit sonrası siyasi durumun nasıl gelişeceğini görmek zorundayız" şeklinde görüş bildirdi.

Japonya'da Topix Endeksi, yenin dolar karşısında 102.60 seviyesinde seyretmesi ile birlikte yüzde 1.5 yükseldi. Güney Kore'de Kospi Endeksi yüzde 0.4 tırmandı. Avustralya'da S&P/ASX 200 Endeksi yüzde 0.6 toparlanırken, Yeni Zelanda'da S&P/NZX 50 Endeksi yüzde 1.1'lik bir çıkış gerçekleştirdi.