Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(14:50'de güncellendi)

Altın, Brexit referandumunun beklenmedik bir şekilde sonuçlanmasının ardından merkez bankalarının küresel ekonomiyi desteklemeye devam edeceği yönündeki yatırımcı beklentileriyle yükseldi.

Oylamanın üç gün sonrasında exchange traded fonların (ETF) altın talebi, Mart ayı başından bu yana en yüksek olan yüzde 1.9 yükseldi. Bloomberg verilerine göre altının spot piyasadaki fiyatı yüzde 0.9 yükselerek Londra saatiyle 11:09'da onz başına 1,317.26 dolardan işlem gördü.

İki yıldan fazla sürenin zirvesine yakın seyreden altın, yatırımcıların görece riskli varlıklardan güvenli varlıklara dönmesiyle birlikte kırk yıldan fazla sürenin en iyi ayına yöneldi. Bölgesel Fed Başkanı Jerome Powell Salı günü yaptığı açıklamada küresel risklerin referandum sonrasında arttığını belirtmişti. Powell, Brexit kaynaklı yeni belirsizliklerin para politikasının yeniden değerlendirilmesini gerektirebileceğini ifade etmişti.

Danimarka Saxo Bank A/S emtia strateji birim yöneticisi Ole Hansen, “Boğa kontrol altında, piyasa şimdi ABD faiz artırımını 2018 yılına kadar fiyatlamıyor” dedi.

Aşağıdaki grafikte beyaz çizgi spot altının 2016 yılındaki onz başına fiyatını gösterirken mavi çizgi ETF'lerde bulunan ton cinsinden altın miktarını işaret ediyor.

Traderlar artık ed'in gelecek toplantılarda faiz indirimine gitmesine, faiz artırımından daha fazla ihtimal veriyor. Fed fonlama oranı vadeli kontratlarına göre 2018 yılı başından öncesi için faiz artırımına gidilmesi ihtimali yüzde 50'nin altında bulunuyor.

Yatırım uzmanı Marc Faber'e göre bir yatırım aracı olarak altın, İngiltere'nin Avrupa Birliği'nden (AB) ayrılmasına ilişkin yapılan referandumun para birimlerini zayıflatması ve değerli metali desteklemesi sonrası merkez bankalarının adım atmalarının kolaylaşması ile güçlendi.

Altın destekli ETFlerin değerli metale olan talebi, Bloomberg verilerine göre Salı günü 5.6 ton artarak Eylül 2013'ten beri görülen en yüksek olan 1,940.3 tona yükseldi. Yatırımcıların elinde bulunan altın miktarı ise son üç gün içerisinde 35.7 ton artış kaydetti. Hansen'e göre onza başına 1,305 dolar altına inişler ETF alımlarıyla karşılaşabilir.

(14:50'de güncellendi)