Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Yatırım uzmanı Marc Faber'e göre bir yatırım aracı olarak altın, İngiltere'nin Avrupa Birliği'nden (AB) ayrılmasına ilişkin yapılan referandumun para birimlerini zayıflatması ve değerli metali desteklemesi sonrası merkez bankalarının adım atmalarının kolaylaşması ile güçlendi.

Faber, Bloomberg Television ile Çarşamba günü gerçekleştirilen bir mülakatta Fed'in parasal genişlemenin dördüncü turuna (QE4) başlayabileceğini belirtti. Faber, her ay sıklıkla altın aldığını ekledi. Finans piyasalarında “Dr. Kıyamet” olarak bilinen Faber, altına dayalı hisse senetlerinde ise alım yapmak için, son yükselişin ardından düzeltme olması gerektiğini ifade etti.

Altın, geçtiğimiz hafta gerçekleştirilen Brexit referandumu ardından finansal kargaşadan kaçan yatırımcıların güvenli liman arayışıyla yükseliş kaydetmişti. Altın destekli exchange traded ürünlerine olan talep, aralarında Goldman Sachs Group Inc.'in de bulunduğu bankaların fiyat tahminlerini yükseltmesi ardından Eylül 2013'ten bu yana görülen en yüksek seviyeye ulaşmıştı.

Faber, “Eğer Brexit bir neden olarak sunulursa, merkez bankaları daha fazla para basacaktır, ABD'de QE4 yolda ve para birimlerinin alım gücündeki azalma devam edecek” dedi.

Spot altının fiyatı yüzde 0.7 yükselerek onz başına 1,321.30 dolara kadar yükselmesinin ardından Singapur saatiyle 12:23'te 1,318.43 dolardan işlem gördü.