Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

Türkiye havacılık sektörü hisse senetleri, ülkenin zor durumda olan turizm sektöründe ek bir darbe indiren havalimanı terör saldırı sonrası değer kaybetti.

Türk Hava Yolları ve havalimanı işletmecisi TAV Havalimanları Holding hisse senetleri, 41 kişinin yaşamını yitirdiği ve 200'den fazla kişinin yaralandığı Atatürk Havalimanı'nda gerçekleştirilen bombalı terör saldırısının ardından Borsa İstanbul 100 (BIST 100 ) Endeksi'nde puan bazında en fazla düşen şirketler oldu. Başbakan Binali Yıldırım, yaptığı açıklamada ilk işaretlere göre saldırıdan terör örgütü DAEŞ'in sorumlu olabileceğini belirtti. Türk Lirası gelişen piyasa paralarındaki yükselişe katılırken, BIST 100 Endeksi'nde hareket yukarı yönlü oldu.

Burgan Yatırım Menkul Değerler analisti Burak İşyar, “Toplam üretiminizin yaklaşık yarısını karşılayan bir fabrikanızın patlatıldığını düşünün, dünkü saldırı Türkiye havacılık sektörü için böyle bir öneme sahip. Durumun ciddiyeti göz önüne alındığında havacılık hisselerinin ileriki günlerde düşmeye devam etmesi büyük bir ihtimal. Bu durum insanların hayal ettiği en kötü senaryodan daha kötü” şeklinde görüş bildirdi.

Şirket internet sitesinde bulunan bir yatırımcı sunumuna göre TAV Havalimanları Holding'in toplam yolcu sayısının yaklaşık yüzde 60'ı ve şirket gelirinin yüzde 50'sinden fazlası Atatürk Havalimanı tarafından karşılanıyor.

Dolar/TL TSİ 16:35'te yüzde 0.32 gerileyerek 2.8951 seviyesinden işlem gördü.

BIST 100 Endeksi, yüzde 0.32 yükselerek 77,179 puana tırmandı. TAV Havalimanları Holding hisseleri yüzde 5.55 düşerek 13.28 TL'ye gerilerken, şirket hisselerindeki hacim üç yılın zirvesinde seyretti. Türk Hava Yolları hisseleri yüzde 1.51 değer kaybederek 5.88 TL'ye indi.