Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

İskoçya bölgesel hükümetinin Başbakanı Nicola Sturgeon, İskoçya'nın Avrupa Birliği'nde (AB) kalması için bir yol varsa, bu yolu denemek ve bulmak için kararlı olduğunu söyledi.

Ayrılıkçı İskoç Ulusal Partisi'nin (SNP) lideri Sturgeon bugün Brüksel'de Avrupa Parlamentosu (AP) Başkanı Martin Schulz ve AB Komisyonu Başkanı Jean Claude Juncker ile bir araya geldi.

Görüşmelerin ardından basın toplantısı düzenleyen Sturgeon, İskoçya'nın geçen hafta Birleşik Krallık'ta yapılan AB referandumunda birlikte kalmaktan yana oy kullandığını belirterek, "Referandumun ardından İskoçya'nın kendini içinde bulduğu durumla ilgili Brüksel'de anlayışlı ve olumlu bir tepkiyle karşılaştım. İskoçya, kendi isteği olmaksızın AB'den çıkarılma durumuyla karşı karşıyadır." dedi.

-"Baskı yapmak için Brüksel'e gelmedim"

İskoçya'nın AB'deki geleceğiyle ilgili bir sonuca varmak ya da baskı yapmak için Brüksel'e gelmediğini dile getiren Sturgeon, "İskoçya'nın sesini duyurmak ve İskoçya'nın pozisyonunun anlaşılması için bugün buradayım. Bugün burada kapılar bana açıldı. Schulz ve Juncker ile görüştüm." ifadelerini kullandı.

Sturgeon, görüşmelerinde İskoç halkının AB'nin parçası olarak kalma yönünde oy kullandığını vurguladığını belirterek, şöyle konuştu:

"İskoçya'nın AB'de kalması için bir yol varsa, bu yolu denemek ve bulmak için kararlıyım. Bundan sonraki süreç oldukça zorlu olacaktır. Bu sürecin oldukça başındayız. Birleşik Krallık'ın AB ile müzakereleri başladığında, tüm seçenekler masada olacak. Bugün söylediklerimin dinlenilmesi beni yüreklendirdi."

- İspanya ve Fransa'dan itiraz

Bu arada, İspanya ve Fransa, İskoçya'nın AB ile üyelik konusunda olası müzakerelerine karşı olduklarını bildirdiler. İspanya Başbakanı Mariano Rajoy, "Birleşik Krallık AB'den ayrılırsa, İskoçya da ayrılır" diyerek, İngiliz hükümeti dışında kimseyle müzakere yapılmaması gerektiğini savundu.

İspanya, Katalonya'da benzer bir netice doğuracağı için İskoçya'nın bağımsızlığına karşı çıkıyor.

Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande da AB'nin İskoçya ile bir anlaşma yapmasının mümkün olmayacağını kaydederek, "Birleşik Krallık'la müzakere yürütülecek, Birleşik Krallık'ın bir parçasıyla değil." dedi.

- İskoçlar "AB'de kalalım" dedi

İskoç halkı, 23 Haziran'da Birleşik Krallık'ta yapılan AB referandumunda birlikte kalmaktan yana oy kullanmıştı. İskoç halkının yüzde 62'si "AB'de kalalım", yüzde 38'i ise "AB'den ayrılalım" demişti. AB referandum sonucunun ardından Sturgeon yaptığı açıklamada, İskoçya'nın AB'deki yerini korumaya kararlı olduğunu belirterek, "ikinci bir bağımsızlık referandumunun masada olduğunu" söylemişti.

İskoçya'da 2014 yılında yapılan bağımsızlık referandumunda, Birleşik Krallık'ın parçası olarak kalmak isteyenler 10 puan farkla önde çıkmıştı.


AA