Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Asya hisse senetleri, merkez bankalarının finans piyasalarına destek sağlayacağı spekülasyonlarının arttığı bir ortamda, İngiiltere'nin Avrupa Birliği'nden (AB) ayrılma kararının (Brexit) olumsuz etkilerine ilişkin kaygıların azalması ile birlikte, küresel toparlanmayı izleyerek, yükselişini ikinci güne taşıdı.

MSCI Asya Pasifik Endeksi, Çarşamba günü yüzde 1.8 sıçradıktan sonra, yüzde 0.7 yükselerek, Tokyo saati ile 09:06'da 128.63 seviyesine çıktı. Endeks bu yükselişler sonrası aylık kaybını yüzde 0.5'e draalttı. Piyasalar, geçen hafta referandumdan İngiltere'nin AB'den ayrılma kararının çıkması ile birlikte piyasalarda görülen sert sarsıntıların ardından ivme kazanıyor. Küresel hisse senetlerinin gösterge endeksi, tüm dünyada merkez bankalarının, Brexit'in ardından ihtiyaç duyulması halinde harekete geçmeye hazır olduklarını işaret etmesiile birlikte, Ağustos ayından bu yana en büyük iki günlük yükselişini gerçekleştirdi.

Sydney'de CMC Markets baş piyasa stratejisti Michael MCCarthy, "Fed'in faiz artırımından kaçınacağı ve diğer merkez bankalarının teşvik adımları atacağı spekülasyonu güvenin artmasına yardımcı oldu," dedi ve "Brexit İngiltere ve Avrupa'da ekonomik yavaşlamaya neden olabilir, ancak Brexit'in Asya üzerindeki etkisinden fazla endişe duymuyorum. Bir ölçüye kadar, Asya korunaklı durumda" şeklinde görüş bildirdi.

Japonya'da Topix Endeksi, yenin dolar karşıısnda 102.82 civarında yatay seyretmesi ile birlikte yüzde 1.2 yükseldi. Güney Kore'de Kospi Endeksi yüzde 0.7 yükseldi ve haftalık kazancını yüzde 2.3'e genişletti. Avustralya'da S&P/ASX 200 ENdeksi yüzde 0.5 ve Yeni Zelanda'da S&P/NXZ 50 Endeksi tüzde 1.1 tırmandı.