Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Petrol, fiyatları İngiltere'nin Avrupa Birliği'nden (AB) ayrılma (Brexit) kararı almasından bu yana en yüksek seviyeye çıkartan ve ABD arzındaki düşüşten destek bulan iki günlük rallinin ardından geri çekildi.

Vadeli petrol kontratları New York'ta, önceki iki günde yüzde 7.7 yükseldikten sonra, yüzde 1.2 kadar geriledi. Enerji Enformasyon İdaresi'nin Çarşamba günü açıkladığı rakamlara göre, ABD petrol stoku geçen hafta 4.05 milyon varil düştü ve düşüşünü altıncı haftaya taşıdı. ABD petrol üretimi de düşüşünü üçüncü haftaya genişleterek 2014'ten bu yana en düşük seviyesne indi. Fiyatlar, 23 Hazian'da İngiltere'de gerçekleitirilen referandumda Brexit sonucunun çıkmasından sonraki iki günde yüzde 7.5 düşerek, Şubat ayından bu yana en büyük kaybını gerçekleştirdi.

Sydney'de CMC Markets baş analisti Ric Spooner, "Volatilite biraz daha devam edecek gibi görünüyor," dedi ve "Bu muhtemelen yer çekimi etkisi. İki günlük olduçka sert bir ralli gördük ve bu sanırım Brexit satışları sonrası ferahlama rallisiydi. Ancak genel beklentim Brexit ferahlamasının piyasaların büyük bölümünde sınırlı kalacak" şeklinde görüş bildirdi.

Ham petrol fiyatları, Şubat ayında 12 yılın en düşük seviyesini görmesinin ardından, küresel arz kesintileri ve ABD'de üretimin düşmesinin küresel arz fazlasını azaltacağı beklentisiyle yüzde 85'ten fazla yükseldi.  Nijerya'daki sıkıntılar, hükümet ile petrol altyapısına saldırılar düznleyerek üretimin düşmesine neden olan militanlar arasındaki ateşkesin devreye girmesi ile birlikte azamaya başlarken, Kanada'da petrol şirketlerinin faaliyetleri Mayıs ayında üretimi olumsuz etkileyen orman yangınlarının ardından yeniden başlıyor.

Ağustos vadeli Batı Teksas petrolü (WTI), Nymex piyasasında, 61 sent düşüşle varil başına 49.27 doalra kadar indikten sonra, Sydney saati ile 49.50 dolara geldi. Fiyatlar Çarşamba günü 2.03 dolar yükselişle 49.88 dolara çıkarak, 23 Haziran'dan bu yana en yüksek seviyesinden kapandı. Toplam işlem hacmi 100 günlük ortalamanın yüzde 46 altındaydı.

Ağustos vadeli Brent petrolü, Londra merkezli ICE Futures Europe piyasasında, 60 sent ya da yüzde 1.2 düşerek varil başına 50.01 dolara kadar geriledi. Kontrat Çarşamba günü 2.03 dolar ya da yüzde 4.2 yükselerek 50.61 dolardan kapandı. Küresel gösterge Brent petrolü, ABD göstergesi WTI'a göre 59 sent primli işlem gördü.