Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

Rusya ile normalleşmeyle birlikte turist yasağı kalkarken, beyaz et ve yaş meyve-sebze sektörleri de yeniden ihracat yapmak için kolları sıvadı. 1 Ocak’ta konulan ambargoların hızla kalkması halinde, Türk sebze-meyvesinin 2 haftada Rusya’da raflardaki yerini alabileceği belirtildi. Batı Akdeniz İhracatçı Birlikleri Başkanı Mustafa Satıcı, Rusya ile normalleşme sürecinin çok hızlı ilerlediğini kaydederek, “Şu anki gidişata göre tarım ürünlerinde kısa sürede olumlu dönüş bekliyoruz. Kaldığımız yerden devam etmeyi arzuluyoruz. Gelişmeleri bekliyoruz” dedi. Satıcı, Rus turist yasağının kalkmasının da sektörü olumlu etkileyeceğini ve turistlerin burada meyve-sebze tüketim hacmi yaratacağını ifade etti. Satıcı, kriz öncesinde Rusya’nın en fazla meyve-sebze ihracatı yapılan ülke olduğuna dikkat çekerek, “Rusya yerine alternatif ülkelere ürün satıyorduk. Almanya başta olmak üzere Avrupa ülkeleri, Balkanlar, Ukrayna, Gürcistan ve Belarus’a ürün satıyorduk. Rusya’nın yeniden ürün alması çok olumlu bir adım olur. İki tarafın da mağduriyeti ortadan kalkar” diye konuştu.

BAKANLIK DAVET GÖNDERECEK

Öte yandan, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı da normalleşme sürecine girilmesinin ardından yaş meyve ve sebze ihracatında adım atmaya hazırlanıyor. Son olarak Rusya tarafı birkaç ay önce Tarım Bakanlığı’ndan teknik bir heyeti görüşmeye çağırmıştı. Türk tarafı da şimdi Rusya’dan bir heyeti ülkeye davet etmeyi planlıyor. Bu kapsamda Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik’in bir davet yazısı göndermesi bekleniyor.

"POTANSİYEL 40 BİN TON"

Beyaz Et Sanayicileri ve Damızlıkçılar Dernekleri Birliği (BESD -BİR) Başkanı Sait Koca yasağın kalkması ile 40 bin tonluk ihracatın mümkün olabileceğini kaydetti. Koca, “Brezilya kota anlaşmasıyla düşük vergiyle satıyor. Biz rekabet edemiyoruz. Beyaz et ihracatını artırmayı hedefliyorsak, kota anlaşması yapmamız lazım. O zaman 150 bin tonluk ürün satarız” diye konuştu.

"NARENCİYE İHRAÇ EDERİZ"

İhracatı yapılabilecek ürünlere de dikkat çeken Satıcı, “Yaz döneminde domates ihracatı pek mümkün olmuyor. Çünkü bu dönemde kendi üretimleri devreye giriyor. Ağustosta üzüm, diğer meyveler, şeftali ve incir ihracatı başlıyor. Kirazda zaten kısıtlama yoktu. Eylülden itibaren de narenciye ve nar başlayacak” diye konuştu.

Deniz Çiçek / Gazete Habertürk