Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

St. Louis Fed Başkanı James Bullard, İngiltere'nin Avrupa Birliği'nden (AB) ayrıla (Brexit) kararının ekonomi üzerinde fazla etkili olmasını beklemediğini ve bu yıl bir faiz artırımı yönündeki tahminin sürdüğünü söyledi.

Bullard, değişik kaynaklardan gördüğü tahminlere dayanarak yaptığı değerlendirmeye göre, Brexit'in ABD ekonomisi üzerinde etkisinin "çok küçük" olacağını söyledi.

Bullard, Perşembe günü Londra'da yaptığı konuşmanın ardından basın mensuplarına değerlendirmelerde bulundu.

St. Louis Fed Başkanı, doların dış ticaret ağırlıklı değerinin, İngiltere'nin 23 Haziran'da Brexit sonucunun çıktığı oylamadan bu yana fazla hareket etmediğini belirtti.

Bu yıl bir faiz artırımı olacağı yönündeki tahmininin değişip değişmediğine ilişkin bir soru üzerine, Bullard, "Şimdilik bu tahminim sürüyor. Zira, bugün elimizdeki verilere baktığımızda, Brexit'in ABD ekonomisi üzerinde önümüzdeki iki yıl boyunca somut bir etkisinin olmasını beklemiyorum" şeklinde görüş belirtti.

 Bullard, Brexit kararının etkilerinin yıllar boyu süreceğin uyarısında bulundu ve "Düşük enlasyon beklentilerinden endişe duyuyorum" dedi.

Bullard'ın bu yıl Federal Açık Piyasa Komitesi (FOMC) toplantılarında oy hakkı bulunuyor.

Bullard, İngiltere'nin AB'den ayrılmasından kaynaklanan şokun "yönetilebilir" olduğunu söyledi.

"Bullard, "Şok vardı ve küresel piyasalar bunu absorbe edebildi," dedi.

Doların güçlendiğini, ancak bu güçlenmenin fazla olmadığını söyleyen Bullard, bir soru üzerine, "ABD'de negatif faiz ihtimali düşük" dedi.

Bullard, ekonominin diğer bir aşağı hareket yapması halinde, Fed'in elinde negatif faizden daha etkili olabilecek araçlar olduğunu sözlerine ekledi.