Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Dünyanın en büyük emeklilik fonununzararı, aracı kurum tahminlerine göre ikinci çeyrekte derinleşerek fonun küresel finans krizinden sonra görülen en sert yıllık kaybını genişletmiş olabilir.

Morgan Stanley MUFG Securities Co. kurumsal hisse senetleri birimi yöneticisi Yohei Iwao'nun hesaplamalarına göre Japonya'da Devlet Emeklilik Yatırım Fonu'nun (GPIF) kaybı, Nisan-Haziran çeyreğinde 4.4 trilyon yeni (43 milyar dolar) bulmuş olabilir. Bununla birlikte Iwao, 31 Mart ile biten mali yılda fonun 5 trilyon yen azaldığını hesaplıyor. Söz konusu rakam, 2009 mali yılında verilen 9.7 trilyon yenlik kaybın ardından en sert kayıp olabilir.

Fona ilişkin hesaplamalar, hükümetin büyüklüğünden dolayı “balina” olarak adlandırılan fonun 2014 yılında varlık tahsisini 2014 yılında çeşitlendirerek kamuya ait bir fonu riske atmakla eleştirilmesi ardından başladı. Ana muhalefet partisi ise bu ay gerçekleştirilecek seçimler öncesinde, eleştirilerin ardından fonun tekrar güvenli varlıklara döndürüleceği vaadinde bulunarak, konuyu parti programına ekledi.

Iwao, “GPIF üzerindeki inceleme devam edecek gibi görünüyor” yorumunda bulundu.