Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Brent petrol, Nijeryalı militanların geçtiğimiz haftasonu yeni saldırılarda bulundukları yönündeki iddialarının ülkenin üretimi artırma çabalarını tehlikeye düşürmesiyle varil başına 50 dolardan işlem gördü.

Eylül vadeli Brent petrol kontratları, Cuma günü yüzde 1.3 değer kazanmasının ardından Pazartesi günü yatay seyretti. Niger Delta Avengers Pazar günü akşam saatlerinde beş petrol tesisine saldırı gerçekleştirdiğini açıklaması hükümetin ateşkes çabalarına ilişkin soru işaretlerini artırdı.

Seoul'de Samsung Futures Inc. emtia analisti Hong Sung Ki, “Nijerya'da arzdaki bozulmalar süreki olan bir durum haline geldi. İşler bir gün daha iyi oluyor, bir sonraki gün daha kötü; Libya'dakine benzer bir durum görüyoruz” dedi.

Brent petrol, Ocak ayında 12 yılın dip seviyesine gerilemesinden bu yana arzdaki bozulmaların ve düşen ABD üretiminin etkisiyle kayıplarının yaklaşık yüzde 80'ini geri aldı. Hem Uluslararası Enerji Ajansı (UEA) hem de OPEC petrol piyasasının arz talep dengesine doğru ilerlediğini tahmin ediyor.

Eylül vadeli Brent petrol kontratları, Londra merkezli ICE Futures Europe Borsasında Singapur saatiyle 13:15'te varil başına 50.40 dolardan işelm gördü. Kontratlar, Cuma günü 64 cent tırmanarak 50.35 dolara gelmişti.