Advertisement
SEKTÖR HABERLERİ ABONE OL

Türk Telekom, Londra'da gerçekleştirilen 5G Dünya Zirvesi'ne (5G World Summit) katılarak, yeni nesil şehirler ve 5G teknolojileri alanındaki çözümlerini anlattı.

Türk Telekom tarafından yapılan açıklamaya göre, telekomünikasyon ve teknoloji alanında dünyanın önde gelen oyuncularını bir araya getiren 5G Dünya Zirvesi, bu yıl Londra'da düzenlendi.

Kongreye Türk Telekom'u temsilen katılan Kurumsal İş Birimi Üst Yöneticisi (CEO) Mehmet Ali Akarca, gerçekleştirdiği "Türkiye'de Yeni Nesil Şehirler" konulu sunumunda yeni nesil iletişim teknolojileri sayesinde araçların, evlerin, okulların, şirketlerin ve şehirlerin akıllandığı bir gelecek öngördüklerini aktardı.

Türkiye'de ilk kez hayata geçirilen ve bölgede örnek teşkil eden yeni nesil şehir uygulamalarının detaylarını katılımcılarla paylaşan Akarca, trafikten sağlığa, kamu hizmetlerinden enerji tasarrufuna, entegre iletişim teknolojileri sunduklarını ve bu sayede şehirlerin, vatandaşlar için daha yaşanılabilir hale geldiğini belirtti.

"Her ilin ihtiyacına özel çözümler sunuyoruz"

Akarca, Türk Telekom olarak, Türkiye'nin doğusundan batısına en ücra noktalara bile ulaşan bir hizmet ağına sahip olduklarını aktararak, şunları kaydetti:

“81 ilde, 34 bin kişiye ulaşan dev çalışan kadromuzla Türkiye’nin her köşesine hizmet götürüyoruz. Ülkemizin, şehrimizin, insanımızın ihtiyaçlarını çok iyi biliyoruz. Yeni nesil şehircilik anlayışımız ve yeni nesil şehir teknolojilerimiz sayesinde, her ilin ihtiyacına özel entegre çözümler sunuyoruz. Türk Telekom olarak başlattığımız 'Yeni Nesil Şehirlerle Dijital Devrim Hareketi' çerçevesinde Türkiye’nin ilk entegre yeni nesil şehir projesini Karaman’da hayata geçirdik. Devamında Antalya’yı da yeni nesil şehir haline getirdik. Türk Telekom olarak geliştirdiğimiz akıllı uygulamaları kamu hizmetlerine ve şehir hayatına entegre ederek Türkiye’de bir ilki gerçekleştirdik. Antalya ve Karaman’da kurgulanan yeni nesil şehirler sayesinde, akıllı sistemlerin yer aldığı lokasyonlarda elektrikte ve su kullanımında yüzde 30’a varan tasarruf sağladık."

Antalya ve Karaman’da başlattıkları yeni nesil şehir projesinin sağladığı yeni olanakları ve kaynak tasarrufunu Türkiye'nin 81 iline yayacaklarına dikkati çeken Akarca, Türkiye’nin dijital geleceği ve en iyi teknolojiye kavuşması için yatırım yapmaya devam edeceklerini dile getirdi.

Akarca, fiber altyapının yeni nesil şehirlerin olmazsa olmazı olduğunu belirterek, "Yeni nesil şehirlerin kullandığı data miktarı çok yüksek hızlara, geniş kapasiteye ve yaygın bir altyapıya ihtiyaç duyuyor. Bu hız ve kapasite ihtiyacı ancak şu an kullandığımız 4,5G ve devamında da 5G teknolojileriyle kesintisiz bir şekilde karşılanabilir. Bu teknolojilerde ise fiber bu işin olmazsa olmazı. 81 ildeki fiber altyapımız, Türkiye’de bu ihtiyaçların tamamını karşılama kapasitesine ve yaygınlığına sahip. 214 bin km’lik fiber altyapımızla GiGA 4,5G gibi yeni nesil teknolojiler kullanarak, Türkiye’de en yüksek mobil hızı, saniyede 1 gigabit hızını, sunabilen tek operatörüz." ifadelerini kullandı.

Bu altyapının, 5G ve ötesindeki teknolojilere bugünden hazır olmalarını sağladığını kaydeden Akarca, "Türk Telekom'un güçlü ve yaygın altyapısı 5G ve ötesindeki teknolojilere bugünden hazır olmamızı sağlıyor. Türkiye'nin yeni nesil şehirleri Türk Telekom fiber altyapısı üzerinde yükselecek." dedi.

83 Ömerli Barajı kadar daha su tasarrufu sağlanacak

Verilen bilgiye göre, akıllı şehir hizmetleri kapsamında Karaman’da bugüne kadar 196 bin 215 kişi, sunulan kablosuz internet üzerinden 12 bin 500 GB'ı aşkın veri kullandı. Antalya sahil şeridinde kablosuz internet kullanan 320 bin 569 kişinin toplam kablosuz veri kullanımı ise 18 bin 700 GB’ı geçti.

Türkiye’de her yıl sulama için yaklaşık 32 milyar metreküp su kullanılıyor. Akıllı sulamanın tüm Türkiye’ye yaygınlaşmasıyla yaklaşık 9 milyar metreküp su tasarrufu elde edilebiliyor. Bu Ömerli Baraj Gölü’nü 83 kez doldurmaya yetecek kadar su tasarrufu anlamına geliyor. Antalya ve Karaman’da ise yeni nesil şehirler sayesinde sağlanan elektrik ve su tasarruf oranı yüzde 30’a ulaştı.

Kronik hastalık takip sistemi Karaman’da 212 kez, Antalya’da 221 kez kullanıldı. Yeni nesil şehir çözümleri trafikte bekleme süresi yüzde 25 oranında kısalıyor. Akıllı aydınlatma ile Türkiye’de her yıl 650 milyon lira tasarruf potansiyeli var. Akıllı ölçüm ile Türkiye genelinde yılda 2,75 milyar TL’lik elektrik tasarrufu sağlamak mümkün.

AA