Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Altın, küresel hisse senetlerindeki rallinin ardından güvenli liman niteliğindeki varlıklara talebin azalması ile birlikte, son üç haftanın en büyük düşüşünü gerçekleştirmesinin ardından, kaybını korudu.

Spot altın yüzde 0.2 yükselerek, Singapur saati ile 10:38'de ons başına 1,336.24 dolara çıktı. Fiyatlar Salı günü yüzde 1.7 ile 21 Hazian'dan bu yana en hızlı kaybını yaşadı. Şanghay Vadeli İşlemler Borsası'nda işlem gören vadeli gümüş kontratları yüzde 1.9 geriledi.

Risk iştahı, merkez bankaları ve hükümetlerin teşvikleri artıracağı spekülasyonu ve küresel hisse senetlerinin İngiltere'nin Avrupa Birliği'nden (AB) ayrılma (Brexit) kararının çıktığı referandumun ardından görülen kayıpları geri alması ile birlikte, piyasalara geri döndü. ABD hisse senedi endeksleri tüm zamanların en yüksek seviyelerine çıktı. Yatırımcılar, İngiltere Merkez Bankası'nın (BOE) Perşembe günkü toplantısında faiz indirimine gitmesini beklerken, Japonya Başbakanı Shinzo Abe, partisinin seçim zaferi sonrası mali harcamalraı artırmayı planladığını söyledi.

Singapur'da Phillip Futures Pte stratejisti Bryan Lum, "Piyasaların şu an için endişelerini bir kenara bırakması ile birlikte, kısa vadeli altın boğaları, bu durumu karlarını realize etmek için bir ırsat olarak görüyor," dedi ve "Ancak iyimser hava, yarın İngiltere Merkez Bankası'nın faiz karrı sonrası hızlı bir şekilde tersine dönebilir. Piyasalarda İngiltere Merkez Bankası'nın bir teşvik paketi açıklayacağına ilişkin beklentiler yüksek ve bu konuda bir hayalkırıklığı, riskten kaçınma eğiliminin artmasına ve buna bağlı olarak tekrar altına kaçışa neden olabilir" şeklinde görüş bildirdi.

St. Louis Fed Başkanı James Bullard, Salı günü yaptığı açıklamada, İngiltere'nin Brexit kararının ABD ekonomisi üzerinde süregelen bir etkisi olmayacağını söyledi. Fed fonları (Fed'in gösterge faizi) vadeli kontratları, yatırımcıların Fed'in 26-27 Temmuz'daki tolantıda faiz artırıma olasılığını yalnızca yüzde 4 olarak gördüğünü işaret ediyor. Aralık ayı sonuna kadar faiz artırımı olasılığı ise, 23 Haziran'daki İngiltere referandumu sonrası yüzde 8 civarına kadar düştükten sonra yüzde 34 seviyesine çıktı.

Altın destekli exchange traded fonlarındaki (ETF) altın varlıkları, Bloomberg'in derlediği verilere göre, Salı günü, 3 yılın zirvesinden 10.6 ton düşerek 2,002 tona indi.

Çin'de, Şanghay Altın Borsası'nda işlem gören yüzde 99.99 saflıktaki altının gram fiyatı yüzde düşüşle 268.70 yuana (ons başına 1,334.46 dolar) indi. Aralık vadeli gümüş yüzde 1.9 düşerek kilogram başına 4,432 yuana (ons başına 20.7142 dolar) geriledi. Bu kontrat Salı günü Ekim 2013'ten bu yana en yüksek seviyesinden kapanmıştı.

Spot gümüş yüzde 0.3 yükselirken, platin ve palladyum değer kaybetti.