Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(23:20'de güncellendi)

S&P 500, küresel ekonomideki direnci işaret eden şirket sonuçlarının etkisiyle tüm zamanların zirvesini genişletirken, ABD hisse senetleri kazançlarını azalttı. Hazine tahvilleri düştü ve yen, merkez bankasının ilave teşvik açıklayacağı beklentisinin güvenli varlıklara olan talebi azaltmasıyla düştü.

MSCI Tüm Ülkeler Dünya Endeksi kazancını altıncı güne taşıyarak, Ekim'den beri en uzun kazanç serisini kaydederken, gelişen piyaa para birimleri yüksek emtia fiyatlarıylagüçlendi. Japon yeni, Başbakan Shinzo Abe'nin ülkenin ekonomisini canlandırmak adına "helikopter para" tasarısına hazırlandığı söylentileriyle düştü. Pound, İngiltere Merkez Bankası'nın faiz oranlarını değiştirmemesi üzerine yükseldi.

Eski Fed Başkanı Ben Bernanke, yılın başlarında Abe'nin önde gelen danışmanlarından biri ile helikopter para fikrini tartışmanın ardından, bu hafta Tokyo'da Japon liderlerle buluştu. Helikopter para, merkez bankasının hükümet harcamalarnı doğrudan fonlamasına deniyor.

Dünya genelindeki hisse senetlerindek sıçrama, 27 Haziran'dan beri küresel büyüme endişeleri ve merkez bankalarının teşvik artırımına gideceği beklentilerinin yükselmesiyle, hisselerin değerlerine 4 trilyon dolardan fazla ekledi. Yatırımcılar, JPMorgan Chase & Co. ve Alcoa Inc. ve de Avrupa'a Daimler AG'nin dahil olduğu şirketlerin analist tahminlerini aşan kar açıklamalarıyla, kar sezonunun açılışında cesaretlendi. Riskli varlıklar da, dünya genelinde negatif faizli tahvillerin artmasıyla, yatırımcıların ilgisini çekiyor.

Amsterdam'da ING Bank NV yatırım yöneticisi Simon Wiersma, "Birçok fon yöneticisi çok fazla nakit tutuyor ve eğer piyasa yukarı giderse alım yapmak zorundalar," dedi ve "Şirket karları beklenenden iyiydi ve Brexit düşüncüleri çok negatifti gibi görünüyor" şeklinde görüş bildirdi.

- Hisse Senetleri

S&P 500, New York'ta saat 16:00 itibariyle yüzde 0.5 yükselerek kazancını arka arkaya beşinci güne taşıdı ve Mart ayından beri en uzun kazanç serisini kaydetti. 

JPMorgan, analist beklentilerinin üzerindek ar açıklamasının ardından yüzde 1.7 yükselerek bankacılık hisselerindeki ralliye öncülük etti. Analistler ikinci çeyrek kar sezonunda şirketlerin karlarında yüzde 5.7'lik düşüş tahmininde bulunuyor.

Stoxx Europe 600 Endeksi yüzde 0.8 yükselerek, Brexit'ten beri olan kayıplarını azalttı. İngiltere'de FTSE 100 Endeksi, İngiltere Merkez Bankası'nın faiz değiştirmeme kararıyla yüzde kazançlarını silerek yüzde 0.2 düştü. Avrupa bankacılık endeksi altıcı günde beşinci rallisini kaydetti. UniCred SPA, Citigroup Inc.'nin "al" önerisi sonrası yükseldi.

MSCI Gelişen Piyasalar Endeksi yüzde 1 yükselerek Nisan'dan beri en uzun kazanç serisini kaydetti. Endeks bu yıl yaklaşık yüzde 9 sıçradı ve bir yılı aşkın sürenin en büyük değerlemesinde işlem gördü. MSCI'ın gelişmiş piyasalar Dünya Endeksi de dönemde yüzde 2 değer kazandı.

- Para Birimleri

Yen, gün içinde yüzde 0.5 kadar yükseldikten sonra, yüzde 0.8 gerileyerek dolar başına 105.37 seviyesine geldi. Eski Fed Başkanı Ben Bernanke, yılın başlarında Abe'nin önde gelen danışmanlarından biri ile helikopter para fikrini tartışmanın ardından, bu hafta Tokyo'da Japon liderlerle buluştu. Helikopter para, merkez bankasının hükümet harcamalarnı doğrudan fonlamasına deniyor.

Pound yüzde 1.4 güçlenerek 1.3329dolar seviyesine geldi. İngiltere Merkez Bankaıs beklenmedik bir şekilde faiz oranlarını sabit tutarak, Brexit sonrası ekonomiye yardım etmek için, Ağustos ayı için teşvik sinyalleri verdi ancak teşviğin detaylarına girilmedi.

Güney Afrika randı dolar karşısında yüzdfe 1.7 yükseldi ve ruble yüzde 1.5 değer kazandı. Bloomberg tarafından takip edilen 24 gelişen ülke para biriminin 23'ü dolar karşısında güçlendi.

- Emtia

Batı Teksas Petrolü, dün ABD stok verisinin ardından yüzde 4.4 düştükten sonra, yüzde 2.1 yükselerek varil başına 45.68 dolara geldi.

Altı baz metalden oluşan LME Endeksi, nikelin olası arz kesintileri nedeniyle ve bakırın da, politika yapıcıların ekonomik büyümeyi destekleyeceği beklentilerinin metalelre olan talebi artırmasıyla yükselmesinin ardından, 15 Ekim'den beri en yüksek seviyesine tırmandı. Çinko ve alüminyum yükselirken, kalay düştü.

Spot altın, son seansa yüzde 0.7 değer kazandıktan sonra yüzde 0.7 düşerek ons başına 1,333.97 seviyesine geriledi.

(23:20'de güncellendi)