Advertisement
HABERLER ABONE OL
Renault Grubu, ocak-haziran döneminde geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 13,4'lük artışla toplam 1 milyon 567 bin 720 adet satış gerçekleştirdi.

Renault Grubu açıklamasına göre, grup, bu yılın ilk yarısında rekor düzeyde satış gerçekleştirdi. Ocak-haziran 2016 döneminde yüzde 2,5 büyüyen global otomotiv sektöründe Renault Grubu'nun satışları yüzde 13,4 artarak 1 milyon 567 bin 720 araç düzeyine erişti. Pazar payı ise 0,3 puanlık artışla yüzde 3,5 oldu.

Grubun Avrupa'da satışları pazara oranla daha hızlı bir büyüme kaydetti. Renault Grubu, yüzde 9,6 büyüyen pazarda yüzde 14'lük büyüme ile 968 bin 603 adetlik araç satışı gerçekleştirdi. Grubun Avrupa'daki pazar payı yüzde 10,6'ya yükseldi.

Renault, Kadjar, Espace, Talisman ve Yeni Megane ile yenilenen ürün gamı sayesinde yüzde 15,6'lık büyüme gerçekleştirdi. Clio 4 Avrupa'nın en çok satan ikinci modeli durumunda bulunuyor. Captur ise Avrupa'da kendi sınıfında lider crossover pozisyonunda. Elektrikli otomobil pazarında da Renault'nun pazar payı yüzde 27'ye ulaştı. ZOE'nin satışları yüzde 40 artış kaydetti.

Dacia'nın satışları da yüzde 9 yükseldi. Marka, yılın ilk yarısında yeni bir satış rekoru kırdı.

-Clio 4 Fransa'da pazar lideri oldu

Fransa'da grubun pazar payı 0,5 puanlık artışla yüzde 27,4'e yükseldi. Yüzde 9 oranında büyüyen pazarda satışlar yüzde 11,2 arttı. Grup, yılın 6 aylık döneminde 361 bin 670 adet araç satışı gerçekleştirdi. Grup modellerinin 4'ü pazarın en çok satan ilk 10 binek otomobili arasında yer alırken, Clio 4 pazar lideri oldu.

Uluslararası alanda ise Rusya, Brezilya ve Cezayir'deki dalgalanmalar yerel otomotiv pazarlarında ağırlığını hissettirmeye devam etti. Ancak Renault Grubu her üç ülkede de pazar payını yükseltti. Grubun bu gücü Hindistan, Türkiye, Arjantin ve İran gibi ülkelerdeki ivmeyle bir araya geldiğinde her bölgede pazar payının artması mümkün oldu.

Grubun Afrika, Orta Doğu, Hindistan bölgesinde gerçekleştirdiği satışlar yüzde 38,2 arttı ve pazar payı yüzde 5,4'e ulaştı. Hindistan'da ise Kwid ile başarı ede edildi. Lansmanından beri 150 bin sipariş alan Kwid pazar payını 2,3 puanlık artışla yüzde 3,8'e ulaştırdı.

Renault Grubu, İran'da 2015 sonundaki gidişatını devam ettirerek pazarın yeniden hareketlenmeye başlamasıyla beraber satışlarını üç katına çıkardı. Grubun pazar payı 4,2 puanlık artışla yüzde 5,8'e ulaştı.

Kuzey Afrika'da pazar payında gerçekleşen 3,9 puanlık artışa rağmen satışlar yüzde 14,7 azaldı. Cezayir pazarında ise yüzde 53,7'lik azalma görüldü. Grup, Cezayir'de ithalatı azaltmaya yönelik olarak yürürlüğe giren yeni yönetmeliklere rağmen 10 puanlık artışla yüzde 41,7'lik rekor pazar payı ile lider hale geldi. 23 Haziran'da açıklandığı haliyle Dacia Sandero'nun Oran tesisinde üretilmeye başlanmasıyla birlikte satış hacimlerinin artması mümkün olacak.

-Grubun Türkiye'deki satışları yüzde 16,8 arttı

Asya-Pasifik bölgesinde yüzde 3,8 yükselme gösteren pazarda satışlar yüzde 12,8 arttı. Bundaki en büyük etkenlerden biri de Renault Samsung Motors'un Güney Kore'de gösterdiği performans oldu. Güney Kore'de yüzde 25,9'luk rekor düzeyde büyüme gerçekleştirildi. Mart 2016'da lanse edilen SM6'nın satışları 27 bin 200 adete ulaştı.

Çin'de yılın ilk yarısında Kadjar'ın üretilmeye başlanması ön plandaydı. Grubun Avrasya bölgesinde araç satışları yüzde 4 arttı ve pazar payı 1,6 puanlık artışla yüzde 12,9'a yükseldi.

Renault Grubu, Türkiye'de ise iyi bir performans sergileyerek yüzde 1,4 büyüyen pazarda satışlarını yüzde 16,8 artırdı. Bundaki en büyük etkenlerden biri, satışları yüzde 39 artan Fluence oldu.

Grubun Amerika bölgesinde pazar payı 0,3 puan artışla yüzde 6,2'ye ulaştı. Yüzde 8,2 düşüş gösteren bölgesel pazarda satışlar yüzde 3,1 azaldı. Renault, Arjantin pazarının yeniden canlanmasından tam anlamıyla istifade etti ve yüzde 5,7 artan pazarda satışlarını yüzde 22,2 artırdı. Grup, otomotiv pazarının yüzde 25,1'le sert bir şekilde küçüldüğü Brezilya'da başarılı şekilde tutunarak pazar payını 0,3 puan artırdı ve yüzde 7,3'e ulaştırdı.

-"Renault markası dünya çapında yüzde 16'lık büyüme sergiledi"

Kısa süre önce Avrupa'da lansmanı gerçekleştirilen Talisman ve Yeni Megane ile yenilenen Scenic ve uluslararası alanda Hindistan'da Kwid ile elde edilen başarı, Rusya'da lanse edilen Kaptur, Çin'de lanse edilen Kadjar ve Kore'deki SM6 sayesinde grubun ikinci yarıda büyümeyi devam ettireceği öngörülüyor.

Renault Grubu bu bağlamda yılın tamamına ilişkin hedeflerini, global hacimlerde devam eden büyüme, Renault markasının Avrupa'da güçlenmesi ve 5 bölgenin her birinde sahip olduğu pozisyonların iyileştirilmesi olarak teyit ediyor.

Açıklamada görüşlerine yer verilen Renault Grubu İcra Kurulu üyesi ve Satış & Pazarlama bölümü Başkan Yardımcısı Thierry Koskas, pazar paylarının tüm bölgelerde yükseldiğine belirterek, özellikle Avrupa ve Ortadoğu Hindistan bölgelerinde güçlü bir ivme gözlendiğini vurguladı. Koskas, şunları kaydetti:

"Yenilenen serinin başarısı sayesinde Renault markası dünya çapında yüzde 16'lık büyüme sergiledi. Renault Samsung Motors ise Asya'da yüzde 25,9 büyüdü. Dacia büyümeye devam ederek yılın ilk yarısında dünya çapında rekor düzeyde satış gerçekleştirdi."
 
AA