Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(20:30'da güncellendi)

ABD hisse senetleri, arka arkaya dört seans rekor seviyede kapattıktan sonra düşerken dolar yükseldi ve hazine tahvilleri, imalat ve perakende satış verilerinin ekonomiye yönelik iyimserliği desteklemesiyle, bir yılın en büyük haftalık düşüşünü genişletti. Avrupa hisse senetleri, Nice'teki terör saldırısı nedeniyle bu haftaki rallisini durdurdu.

S&P 500 Endeksi üçüncü haftalık kazancına doğru yöneldi. Gelişen piyasa hisseleri, Çin ekonomisindeki istikrar işaretleriyle kazancını yedinci güne taşıyarak, Eylül'den beri en yüksek seviyesine geldi. 10 yıl vadeli hazine tahvil faizleri, 6 Haziran'da rekor düşük seviyeye dokunduktan sonra beş günde kazançları 21 baz puana çıkardı. Altın, Mayıs ayından beri ilk haftalık kaybına yöneldi.

Perakende satışlar verisi beklentilerden fazla yükselirken, Fed'in sanayi üretimi verisi de beklentileri aştı. Geçtiğimiz hafta patlama yapan istihdam verisinin ardından gelen ilk önemli veriler, ekonomideki büyüme işaratlerinin üzerine ekledi.

Ayn zamanda kar sezonu da, JPMorgan Chase & Co. ve Alcoa Inci'nin beklentileri aşmasıyla umut verici başladı. Citigroup, karının analist beklentilerini geçmesinin ardından yükseldi. Fransa'daki terör saldırısı, seyahat ve tatil hisselerinin en kötü performansı kaydetmesiyle, bu haftaki rallisini durdurdu. 

New York'ta Institutional Services LLC küresel piyasa stratejisti Yousef Abbasi, "Küresel piyasalar oldukça etkileyici bir hafta çıkardı." dedi ve "Veriler beklentileri aştı ve tahvil piyasasında hafif bir satış yarattı ve de hisse senetlerine biraz destek çıktı." diye konuştu.

Geçmişte terör olaylarının finans piyasaları üzerindeki etkisleri genelde kısa süreli oldu. Paris'te Kasım ayında düzenlenen eş ve 130 kişinin hayatına mal olan eş zamanlı saldırılar, Madrid'de Mart 2004'te 191 kişinin ölümüyle sonuçlanan ve Temmuz 2005'te Londra'da 50 kişinin ölümüne neden olan saldırılar, hisse senetlerinde satış dalgası getirdi, ancak kayıplar günler veya haftalar içinde geri alındı. Küresel hisse senetlerinin değeri, ABD ekonomisinin analistlerin beklediğinden daha iyi performans göstermesi ve poltika yapıcıların İngiltere'nin Avrupa Birliği'nden (AB) ayrılma (Brexit) kararının olumsuz etkilerini gidermek için adım atacağı spekülasyonunun etkisi ile, 27 Haziran'dan bu yana 4 trilyon doların üzerinde arttı.

Postdam, Almanya'da Mittelbrandenburgische Sparkasse'nin hisse senetleri yöneticisi Michael Kapler, "Nice'teki saldırı elbette korkunç bir olay, ancak piyasa reaksiyonu anlamında, bu gibi şoklar çok uzun sürmüyor," dedi ve "Japonya Merkez Bankası'nın likidite vereceği yolundaki söylentiler piyasaları yükseltiyor ve İngiltere Merkez Bankası'nın Ağustos ayında gevşemeye gitmesini bekliyoruz. Dikkartler orada ve aynı zamanda, hem Avrupa hem ABD'de başlayan kar sezonunda" şeklinde görüş bildirdi.

- Hisse senetleri

S&P 500, New York'ta saat 13:15 itibariyle yüzde 0.3 düşerek 2,158 puana geldi. Eğer endeks günü artıda kapatırsa, beşinci arka arkaya rekorunu ve 2014'ten beri en uzun serisi olan arka arkaya altıncı yükselişini kaydemiş olacak. Endeks son 5 günde yüzde 1.8 yükseliş kaydetti. Stoxx Europe 600 Endeksi yüzde 0.7 düştükten sonra kayıplarını azaltarak yüzde 0.2 düşüşle kapattı. Endeks, merkez bankalarının ekonomiyi destekleyeceğine dair beklentilerle bu hafta yüzde 2.8 yükseldi.

Avrupalı seyahat şirketleri, Thomas Cook Group Plc ve EasyJet Plc.'nin en az yüzde 2.8 düşmesiyle, yedi gün sonra ilk defa düştü.

MSCI Gelişen Piyasalar Endeksi yüzde 0.1 yükselerek, bu haftaki kazancını dört ayın en büyüğün olan yüzde 4.8'e genişletti. Tayvan'ın Taiex Endeksi, Ağustos ayındaki düşüğünden beri yüzde 20 sıçrayarak boğa piyasasına girdi. Hang Seng China Enterprises Endeksi bu haftaki kayıplarını yüzde 6'ya yükseleltti ve Şanghay Bileşik Endeksi üç ayın zirvesine yakın seyretti.

Çin'deki ekonomik büyüme ikinci çeyrekte yüzde 6.7 olurken, Bloomberg anketine katılan ekonomistlerin 6.6'lık tahminini geçti. Fabrika üretimi, perakende satışlar da beklentileri aşarken, yatırımlar yavaşladı.

- Para birimleri

Bloomberg Dolar Spot Endeksi, yüzde 0.1 kadar düştükten sonra yüzde 0.5 yükseldi. Dolar yüzde 0.4 değer kazanarak euro başına 1.1074 olurken, yen karşısında yüzde 0.5 yükselerek 105.92 oldu.

Yen, yüzde 0.5 düşerek dolar başına 105.91 seviyesine seyretti ve yüzde 4.9'luk kayıpla 17 yılın en uzun haftalık düşüşüne yöneldi.

Pound, Theresa May'in başbakan olmasının ardından Birleşik Krallık'a politik istikrarın dönmesi ve İngiltere Merkez Bankası'nın beklenmedik bir şekilde faiz oranlarını değiştirmemesinin ardından, 2009'dan beri en büyük haftalık kazancına yöneldi.

- Emtia

Ham petrol, New York'ta hafif değişerek varil başına 45.70 dolara geldi. Spot altın yüzde 0.3 düşerek ons başına 1,327.60 dolara geriledi.

Çinko yüzde 1.4 yükselerek 13 ayın en yüksek seviyesine tırmanırken, bakır Çin verisinin talep görünümünü desteklemesinin ardından Mart ayından beri en büyük haftalık kazancına yöneldi. Londra Metal Exchange Endeksi'ndeki altı baz metal kazancını beşinci güne taşıyarak, Ekim'den beri en yüksek seviyesine geldi.

(20:30'da güncellendi)