Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu (PPK), Temmuz ayı toplantısında faiz koridorunun üst bandını 25 baz puan indirerek %8.75'e çekti, banka politika faizini ise değiştirmedi. Banka bir hafta vadeli repo ihale faiz oranını % 7.50'de, gecelik borçlanma faiz oranını (faiz koridorunun alt bandı) % 7.25'te sabit tutarken, geç likidite penceresi borç verme faiz oranını % 10.50'den % 10.25'e indirdi.

Banka sıkı para politikası duruşunun ve alınan makroihtiyati önlemlerin etkisiyle yıllık kredi büyüme hızları makul düzeylerde seyrettiğini, dış ticaret hadlerindeki olumlu gelişmeler ve tüketici kredilerinin ılımlı seyrinin cari dengedeki iyileşmeyi desteklediğini belirtti.

- PİYASALARDA DALGALANMA

Açıklamada yakın dönemde yurt içi gelişmelere bağlı olarak piyasalarda dalgalanmalar yaşandığına dikkat çekilerek "Kurul, alınan likidite tedbirlerinin piyasalardaki oynaklığı sınırladığı değerlendirmesinde bulunmuştur." ifadeleri kullanıldı.

Banka şu açıklamalara yer verdi, "Sıkı para politikası duruşu, temkinli makroihtiyati politika çerçevesi ve 2015 yılı Ağustos ayında yayımlanan yol haritasında belirtilen politika araçlarının etkili bir şekilde kullanılması ekonominin şoklara karşı dayanıklılığını artırmıştır. Bu doğrultuda Kurul, para politikası etkinliğine sağladığı katkı da dikkate alınarak, sadeleşme yönünde ölçülü ve temkinli bir adım atılmasına karar vermiştir."

"ÇEKİRDEK ENFLASYONDA KADEMELİ DÜŞÜŞ SÜREBİLİR"

TCMB, işlenmemiş gıda ve tütün fiyatlarındaki gelişmelere bağlı olarak kısa vadede enflasyonda belirgin bir artış gözlenebileceğine dikkat çekerken çekirdek enflasyonun ise kademeli düşüşünü sürdürmesini beklediğini belirtti.

MB "Bununla birlikte, enflasyon görünümüne dair gelişmeler likidite politikasındaki sıkı duruşun korunmasını gerektirmektedir" ifadesini kullandı.

Piyasadaki beklentiler darbe girişiminin ardından üst bantta temkinli faiz indirimi olması yönündeydi. Banka, geçen ayki PPK toplantısında koridorun üst bandını 50 baz puan düşürmüştü.