Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

(23:50'de güncellendi)

Uluslararası derecelendirme kuruluşu S&P'nin Türkiye'nin BB+ olan kredi notunu BB'ye düşürmesinin ardından, Türk lirası, 20:14'te dolar karşısında 3.0879 seviyelerinde seyretmeden önce, rekor seviyede zayıflayarak TSİ 19:55'te 3.0960 seviyesine gelmişti.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, Bakanlar Kurulu toplantısının ardından, 3 ay boyunca OHAL kararı alındığını açıklamasının ardından, Dolar/TL saat 23:52 itibariyle 2.0902 seviyelerinde seyretmeden önce, TSİ 23:36'da 2.0973 seviyesine gelerek zirvesini genişletti. 

Rabobank analisti Piotry Matys, S&P'nin Türkiye'nin kredi notunu BB+'dan BB'ye düşürmesinin ardından, TL'nin dolar karşısında kayıplarını 3.10'a genişletebileceğini ve bunun da 3.15'lere giden yolu açabileceği yorumunda bulundu. Matys, Türk yetkililerin yabancı yatırımcının kaybolan güvenini onarmak için yapıcı mesajlar vererek, önlemlere odaklanmaları gerektiğini söyledi. Matys, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın ve diğer önemli yetkililerin açıklamalarının ardından TL'nin kayıplarını azaltabileceğini ve paniğe gerek olmadığını ifade etti.

Türk Lirası dolar karşısında, ülkedeki kurumlardaki yoğun işten çıkarmalar ve uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody's Investors Service'in Türkiye'nin kredi notunu indirim için izlemeye almasının başarısız darbe girişiminin olası etkileri konusunda endişeleri artırması sonucu, tüm zamanların en düşük seviyesinin yalnızca yüzde 1 uzağına kadar yaklaşmıştı.

Lira, Uluslararası Para Fonu'nun (IMF) küresel büyüme tahminini düşürmesinin ardından, gelişen piyasa para birimlerindeki düşüşleri takip etmişti. TL, TSİ yaklaşık 04:10'da dolar karşısında 3.0623 seviyesine kadar inerek, 3.0752 ile tarihinin en düşük seviyesini gördüğü Eylül ayından bu yana en zayıf seviyesine gerilemişti.

Hisse senetleri üç yılın en sert satışını yaşarken, tahviller düşerek 10 yıllık tahvil faizlerini Mayıs ayıdan beri en yüksek seviyesine yolladı. Yılmaz, OHAL kararından darbe girişimine kadar birçok konuya değindi. Söz konusu açıklamaların ardından Borsa İstanbul 100 (BIST 100) Endeksi'nde satışlar hızlandı. Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi, günü yüzde 1,67 düşüşle 74.902,84 puandan tamamladı.

Ordu içinde bir grubun Cuma günü ülke yönetimini ele almaya yönelik başarısız girişimi Türk piyasalarında istikrarsızlık yarattı ve Moody's, bu girişimin ülkenin büyümesi ve kurumları üzerindeki "orta vadeli etkisini değerlendireceğini" açıkladı. Yargı erkinde görev alanların altıda birinin görevden uzaklaştırılması ve YÖK'ün 1,577 dekanın istifasını istemesi, piyasalarda endişelerina artmasına neden oldu.

Londra'da Societe Generale SA gelişen piyasa kredi stratejisti Regis Chatellier, "Piyasa açıklamardan önce TL satmaya başlıyor ancak bu paranın üzerinde daha büyük baskı oluşturuyoru." dedi ve "Piyasa Moody's'in olası bir not düşürümünü beklerken, S&P ilk notu düşüren kurum oldu. Bu şartlarda yatırım yapılabilir seviyede kalmak çok zor." diye konuştu.

Faiz İndirimi

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Salı günkü toplantısında, Bloomberg'in anketine katılan ekonomistlerin tahminlerine paralel olarak, gecelik borç verme faizini 25 baz puan düşürerek yüzde 8.75'e çekti. Bu yıl geceli faizi 200 baz puan düşüren politika yapıcılar, yükselen fiyatlardan gelen baskının şimdilerde arttığını söyledi. TCMB, açıklamasında, enflasyonun kısa vadede işlenmemiş gıda ve tütün fiyatlarındaki gelişmelerin etkisiyle yükselebileceğini belirtti.

Türkiye ekonomisi cari açığını kaypatabilmek için sermaye akışlarına bağımlı ve bazı yatırımcılar, merkez bankasının, son dönemdeki kargaşa ortamında, yabancı yatırımcılar için cazibesini artırmak amacıyla faizi sabit tutarak, Türk Lirası varlıklarını destekleyebileceğini düşünüyordu.

“TL sat”

Londra'da Societe Generale SA (SocGen) gelişen piyasalar stratejisti Phoenix Kalen'in Çarşamba günkü bir müşteri notunda, daha sert bir yönetime geçişin piyasa güvenini büyük bir ihtimalle olumsuz etkileyecek, özel sektör yatırımlarını azaltacak ve sonuçta Türkiye'nin büyüme beklentilerini baskı oluşturacak olması nedeniyle, dolar karşısında lira satılması tavsiyesinde bulunuldu.

TL, başarısız askeri darbe girişimi ardından, sekiz yılnı en sert düşüşünü kaydetti. Yerli yatırımcıların düşüşü forsat olarak değerlenirmesiyle birlikte TL, Pazartesi günü kayıplarının bir kısmını geri almıştı. 

 

(23:50'de güncellendi)