Advertisement
HABERLER ABONE OL

(16:10'da güncellendi)

Olumlu kar rakamları hisse senedi piyasalarının yönünü belirken, dolar, ABD'de bu yıl faiz artırımına gidileceğine ilişkin beklentilerin güçlenmesi sonucu yedi haftanın en yüksek seviyesinde seyretti.

Teknoloji hisse senetleri ve otomobil üreticileri, yazılım şirketi SAP SE ve Volkswagen AG'nin karının analistlerin tahminlerinden daha iyi çıkmasının ardından, Stoxx Europe 600 Endeksi'ndeki yükselişlere öncülük etti. ABD endeks vadeli kontratları, hisse sentelerinin tüm zamanların en yüksek seviyelerine yaklaşacağını işaret ederken, dolar euro karşısında yükselişini ikinci güne taşıdı ve ABD Hazine tahvilleri değer kaybetti. Türk Lirası, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, başarısız darbe girişimi sonrası, daha önceden duyurduğu ve "önemli" olarak nitelediği açıklamasını yapmasından önce, tüm zamanların en düşük seviyesi yakınında dalgalandı. Altın bu ayın en düşük kapanışına doğru ilerledi.

Şirket karları, küresel hisse senetlerinin değerini son üç haftada 4.5 trilyon doların üzerinde artıran rallinin sürmesine yardımcı oluyor. Bunun yanında, ABD'de beklenenden daha iyi çıkan ekonomik veriler, İngiltere'nin Avrupa Birliği'nden ayrılma kararının (Brexit) küresel ekonomik büyümeyi olumsuz etkileyeceğine ilişkin endişelere akrşın yatırımcılara rahatlık sağlıyor. Morgan Stanley ve Microsfot Corp.'un kar rakamları analistlerin tahminlerinden iyi çıktı.

Edinburgh'da Standard Life Investment küresel tematik stratejist Frances Hudson, "Microsofy uzun zamandır ABD için en önemli hisse senetlerinden biri," dedi ve "Şirketlerin iyi kar açıklaması anlamında, kırızıdan daha fazla yeşil görüyorum. Bu da göreceli olarak olumlu" değerlendirmesinde bulundu.

Düseldorf, Almanya'da Bankhaus Lampe hisse senedi stratejisti Ralf Zimmermann, "Hisse senetlerini yukarı iten SAP gibi bazı pozitif sürprizler var," dedi ve "Ancak genel oalrak bakıldığında, kar sezonunun süregelen bir ralliyi tetikleyecek denli güçlü olmasını beklemiyorum. Beklentiler çok yüksek ve uzun dönemli büyüme beklentilerinde süegelen aşağı yönlü revizyonlar olazcak" şeklinde görüş bildirdi.

Stoxx Europe 600 Endeksi New York saati ile 08:40'ta yüzde 0.7 yukarıda seyrediyordu.

(16:10'da güncellendi)