Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

 (09:40'ta güncellendi)

Türk Lirası, uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Standard & Poor's'un (S&P), geçen haftaki başarısız darbe teşebbüsünün siyasi riski artıracağı endişeleri ile Türkiye'nin kredi notunu düşürmesi ve Bakanlar Kurulu'nun 3 aylık bir süre için olağanüstü hal ilan etmesinin ardından üst üste rekor seviyelere geriledi.

Türk Lirası Çarşamba günü geç saatlerde dolar karşısında 3.0973 seviyesine kadar çıkarak tarihinin en yüksek seviyesini gördükten sonra, sabah saatlerinde gerilemeye başladı ve 3.05'li seviyelere kadar düştü. Hisse senetleri dün son üç yılın en keskin üç günlük düşüşünü gerçekleştirirken, tahviller sert düştü ve bunun sonucu, 10 yıl vadeli tahvillerin faizi Mayıs ayından bu yana en yüksek seviyesine tırmandı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, neredeyse bütün gün süren Milli Güvenlik Konseyi ve Bakanlar Kurulu toplantılarının ardından, televizyondan yaptığı konuşmada, 3 ay süre ile olağanüstü hal (OHAL) ilan edildiğini duyurdu. Darbe girişiminin Cumartesi günü başarısızlıkla sonuçlanmasının ardından, çok sayıda silahlı kuvvetler mensubu, yargı erki üyeleri ve devletin diğer kurumları çalışanları darbe girişimi suçlaması ile tutuklandı.

S&P, akşam saatlerinde, başarısız darbe girişimi sonrası ülkede siyasi tablonun daha da bölünebileceğini işaret ederek, Türkiye'nın kredi notunu, "BB+"dan, yatırım yapılabilir seviyenin iki basamak altındaki "BB" seviyesine çekti ve not görünümünü negatif olarak açıkladı. S&P, bu durumun Türkiye'nin yatırım ortamını, büyümesini ve dış kaynağa bağımlı ekonomisine sermaye akışlarını olumsuz etkileyebileceğini kaydetti. S&P'nin not indirimi, diğer bir uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu olan Moody's Investors Service'in ülke notunu olası indirim için izlemeye aldığını açıklamasından iki gün sonra geldi.

New York'ta Capital Economis baş gelişen piyasalar ekonomisti Neil Shearing, Bloomberg News'a yaptığı değerlendirmede, "Üç aylık OHAL piyasa dostu bir politikanın oldukça uzağında ve lira üzerinde daha da baskı göreceğiz," dedi ve "Türk Lirası'nın dolar karşısında yıl sonuna kadar 3.20 seviyesine düşebileceği tahmininde bulundu.

 (09:40'ta güncellendi)