Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(21:10'da güncellendi)

Yatırımcıların ekonomik büyümenin karları desteklediğine dair kanıtlar aramasıyla Avrupa'dan ABD'ye hisse senetlerinin dalgalanırken, şirket karları küresel hisse senedi piyasaların gidişatını belirlemeye devam etti. Hükümet tahvilleri, traderların Avrupa Merkez Bankası'nın (AMB) yeni teşvik paketinin geleceğine dair sinyallerde ısrarcı olmamasından hayal kırıklığına uğramasıyla geriledi.

S&P 500 Endeksi, sekizinci günde altıncı kez zirvede kapattıktan sonra, kayıp ve kazançlar arasında gidip geldi. Intel Corp., Dow Jones Sanayi Endeksi'ni 10 gün sonra ilk defa aşağı sürüklerken, EBay Inc. geniş endeksteki kazançları hızlandırdı. Hava şirketleri raporları Avrupalı hisse senetlerini dört haftanın zirvesinden aşağı çekti. ABD 10 yıllık Hazine tahvil faizleri bir ayın zirvesine yükseldi. AMB'nin kararı sonrası euro aşağı indi.

Brexit oylamasının ardından, Japonya Merkez Bankası'nın (BOJ) da dahil olduğu merkez bankalarının ekonomileri desteklemek için teşvik artıracağı işaretleriyle, 27 Haziran'dan beri küresel hisse senetleri değerlerine yaklaşık 5 trilyon dolar ekledi. Kar sezonu da pozitif sürprizlerle S&P 500'ün zirveye yükselmesine yardımcı oldu.

The Private Client Group of U.S. Bank Jim Davis, "Yeni zirvelere yükseliyorduk ve pozitif gelen ekonomik veri bağlamında kar sezonu da piyasalara şimdiye kadar oldukça yardımcı oldu." dedi ve "Bu da piyasaların dışarıdaki diğer riskleri, özellikle de geopolitik riskleri düşünmemesini sağladı. AMB'nin harekete geçmemesi sürpriz olmadı. Brexit'in ardından çok fazla olumlu data yoktu." diye konuştu.

- Hisse Senetleri

S&P 500, New York'ta saat 13:23 itibariyle yüzde 0.3 düşerek 2,166.93 seviyesine geldi. Dow Jones yüzde 0.4 düşerek, 2013'ten beri en uzun ralliyi durdurmaya yöneldi.

Intel, server-chip biriminde yavaş büyüme raporu vermesinin ardından düştü. American Express, gelirlerinin tahminleri tutmamasının ardından yüzde 2 kaybetti. Southwest Airlines, karlarının hayal kırıklığı yaratmasının ardından yüzde 8.8 düştü. Qualcomm kar raporunun Çin'deki engellerin üstesinden geldiğini göstermesiyle değer kazandı. 

Stoxx 600 yüzde 0.2 düşerken, el değiştiren hisse senetlerinin işlem hacmi 30 günlük ortalamanın yüzde 9 altındaydı. Çeyreklik gelirlerinde düşüş açıklayan, Lufthansa yüzde 5.3 ve EasyJet Plc yüzde 5.3 düştü. Ryanair Holdings Plc ve Air France-KLM Group yüzde 4'ten fazla düştü.  Stoxx 600'deki madencilik hisseleri üç gün sonra ilk defa yükseldi.

- Para birimleri

Euro, AMB kararının ardından çoğu önemli para biriminin karşısında zayıflayarak, üç haftanın düşüğüne geriledi. Draghi, "İlerleyen aylarda, tahminlerin de dahil olduğu daha fazla bilgi edindiğimizde, makroekonomik durumları değerlendirmede daha iyi bir pozisyonda olacağız." dedi.

 

Euro, 27 Haziran'dan beri en düşük seviyesi olan 1.0980'e kadar düştükten sonra, yüzde 0.1 düşerek 1.1007 oldu. Ortak para birimi yüzde 0.8 zayıflayarak 116.76 yen oldu.

Yen, BOJ Başkanı Haruhiko Kuroda'nın "helikopter para" yönetemini kullanmayacaklarını açıklamasının ardından kazançlarını azalttı. Yen, yüzde 0.4 yükselerek dolar başına 106.44 oldu.

Bloomberg Dolar Spot Endeksi, dört günlük kazancın ardından yüzde 0.2 düştü. Citigroup'un hangi Amerikan ekonomik verisinin tahminleri aştığını gösteren ölçütü, 18 ayın zirvesine geldi ve vadeli işlemler Fed'in bu yıl faiz artırım şansını yüzde 47 olarak gördü. Bu oran Haziran sonunda yüzde 9'du.

Bugünkü veri, ikinci el konut satışlarının Haziran ayında beklenmedik bir şekilde 9 yılı aşkın sürenin zirvesine yükseldiğini gösterdi.

- Emtia

Eylül vadeli Batı Tekas petrolü, New York'ta yüzde 1.4 düşerek varil başına 45.10 dolara geldi ve Brent petrol ise Londra'da yüzde 1.8 düşerek 46.33'e geldi. Batı Teksas petrolü, 9 Haziran'da varil başına 51.67 seviyesine dokunduğundan beri yaklaşık yüzde 12 düştü.

Altın, üç haftanın düşüğünde kapattıktan sonra yüzde 0.8 yükselerek ons başına 1,330 dolara geldi. Maden, arka arkaya sekiz gündür kazanç ve kayıplar arasında değişimli seyretti.

(21:10'da güncellendi)