Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Altın, küresel büyümeye ilişkin endişelerin zayıflaması ve ilave teşvik beklentileri ile birlikte güçlenen yatırımcı güveninin etkisiyle, hisse senetlerindeki yükseliş sonrası, üç haftanın en düşük seviyesine geriledi.

Spot altın yüzde 0.4 düşüşle ons başına 1,310.85 dolara kadar inerek 29 Haziran'dan bu yana en düşük seviyesini gördükten sonra, Singapur saati ile 11:38'de 1,315 dolar seviyesine geldi. Gümüş Çin piyasasında iki haftayı aşkın sürenin en düşük seviyesine indi.

Altının bu yılki rallisi, yenilenen risk iştahının ardından güvenli liman niteliğindeki varlıklara olan talebin düşmesi sonucu bir miktar daraldı. MSCI Asya Pasifik Endeksi, ABD'de dün Standard & Poor's 500 Endeksi'ni,n (S&P 500) rekor seviyede kapatmasının ardından bu yılın en yüksek kapanışına yöneldi ve doların seyrini gösteren endeks yedi haftanın zirvesi yakınında tutundu. Japonya'da, teşviklerin artırılacağına ilişkin beklentiler yerel hisse senedi piyasasını yükseltti ve yen gibi diğer güvenli liman varlıklarını zayıflattı.

Hindistan, Mumbai'de Commtrendz Risk Management Services Ltd. direktörü Gnanasekar Thiagarajan, "Hisse senedi piyasaları ve diğer varlıkların iyi gitmesi, yatırımcıların paralarını altından çıkararak tekrar riskli varlıklara yöneltmesine neden oluyor," dedi ve "Dolar güçleniyor ve altının üzerinde negatif etkisi oluyor. Ancak bem 1,300 dolar seviyesine yaklaştıkça desteğin güçleneceğini düşünüyorum" şeklinde görüş bildirdi.

Avustralya'nın ikinci en büyük altın üreeticisi Evolution Mining Ltd.'nin icra başkanı Jake Klein, "Altına yönelik ilgi halen yerli yerinde ve geri çekilmeler küçük çaplı bir düzeltme olarak değerlendiriliyor" dedi.

Altın destekli exchange traded fonlarındaki (ETF) altın varlıkları, Bloomberg'in derlediği verilere göre, Çarşamba günü 0.6 ton düşerek 2,005.5 tona indi. Varlıklar halen üç yılın zirvesi yakınında.

Çin'de, Şanghay Altın Borsası'nda işlem gören yüzde 99.99 saflıktaki altının gram fiyatı yüzde 1.1 düşüşle 282.60 yuana (ons başına 1,316.51 dolar) indi.

Aralık vadeli gümüş kontratları, Şanghay Vadeli İşlemler Borsası'nda, yüzde 2.6 düşüşle kilogram başına 4,243 yuana kadar inerek 4 Temmuz'dan bu yana en düşük seviyesini gördü.

Spot gümüş yüzde 0.8 düşüşle ons başına 19.2495 dolara geriledi ve altı gündür üst üste düşerek 14 Aralık'tan bu yana en uzun kayıp serisini gerçekleştirmeye yöneldi.

Platin yüzde 0.8 ve palladyum yüzde 0.5 düştü.