Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

Bloomberg HT'de Mine Uzunyol ile Güzem Yılmaz'ın sunduğu 2. Seans programına katılan Renaissance Capital'dan Mike Harris, kredi derecelendirme kuruluşlarının spekülasyonlardan yola çıkmalarının hata olacağını söyledi.

Harris, "Bugün aslında çok büyük tarihi bir gün çünkü özünde aslında korkuların bir şekilde giderilmesi gerekiyor bu dönemde. Sn. Erdoğan ülkeyi istikrara kavuşturabilirse şu dönemde bence her şey yoluna girer. Ancak, bu süreci başkanlık sistemini getirmek konusunda kullanırsa çok büyük sorunlar yaşarız. Şu aşamada oldukça disiplinli ve dengeli bir şekilde bu gücün dengeli biçimde kullanılması gerekiyor. Bahsettiğimiz konu çok önemli, çünkü dünyada herkes şu anda Türkiye'deki gelişmeleri takip ediyor ve herkes Türkiye ile ilgilenen ya da Türk varlıklarına sahip olan herkes Türkiye'deki gelişmeleri yakından takip ediyor." dedi.

Moody's'in Türkiye'nin kredi notunu negatif izlemeye almasına ilişkin soruya cevap veren Harris, "Elbette Moody's'in gözden geçirmesi negatif duruma yeni bir bacak daha ekliyor. Teknik olarak not verirken kredi derecelendirme kuruluşlarının borç dinamiklerine ve mali duruma göre davranmaları gerekiyor. Yine de özellikle spekülasyonlardan yola çıkarlarsa hata yaparlar. Türkiye'nin notunu düşürmeye yönelik bahane arayışına girerlerse hata yaparlar" şeklinde konuştu.

Harris, OHAL'in kısa vadeli olacağını düşündüklerini söyledi.

Harris, Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek ve Merkez Bankası Murat Çetinkaya'nın Cuma akşamından bu yana yaptıkları açıklama ve değerlendirmeleri olumlu karşıladığını söyledi ve yatırımcılara karşı güven verici bir tonun kullanılmasının çok önemli olduğunu belirtti.