Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

Başbakan Yardımcısı Nurettin Canikli, Fetullahçı Terör Örgütünün (FETÖ) darbe girişimi sonrasında gözaltına alınanların "kuvvetli şüphe" üzerine gözaltına alındıklarını belirterek, "Bu yapıya mensup oldukları kesinleşmemiş ise bir adım atılmıyor, tutuklanmaları söz konusu değil. Ona çok dikkat ediyoruz. Gözaltına alınan ve tutuklananlarla ilgili en ufak bir tereddüt yok." dedi.

BBC televizyonuna röportaj veren Canikli, FETÖ'nün darbe girişimi ve sonrasında yaşanan gelişmelere ilişkin açıklamalarda bulundu.

Türkiye'nin olağan dışı bir durum ile karşı karşıya olduğunu dile getiren Canikli, terör örgütü üyelerinin beyinlerinin hipnotize edildiğini kaydetti. Canikli, "Oradan gelecek talimatla her şeyi yapabilecek olan insanlar. Bu açıdan çok tehlikeli ve yüzbinlerce elemanı var. Her biri potansiyel bir tehlike." diye konuştu.

FETÖ'nün, PKK ve DAEŞ'ten daha büyük bir tehlike olduğunu dile getiren Canikli, "Onun için çok dikkatliyiz ve tehdit tamamen ortadan kalkmadan rahatlamamız söz konusu değil." ifadelerini kullandı.

Darbenin nasıl planlanmış olabileceğine ilişkin bir soru üzerine Canikli, aylar süren çok kapsamlı bir plan yapıldığının anlaşıldığını söyledi. İstihbarat birimlerinin ise bunu tespit edemediklerinin altını çizen Canikli, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın da bu yönde açıklamaları olduğunu hatırlattı.

"Çok büyük bir zafiyet olduğu kesin"

Darbe girişimine ilişkin bilgilerin neden iletilmediğinin araştırıldığını belirten Canikli, şöyle devam etti:

"Burada çok ciddi bir durumla karşı karşıyayız. İşin bir de bu boyutu var. Aylar süren bir çalışma yapılıyor, binlerce kişinin görev aldığı bir darbe teşebbüsü söz konusu ama sistem bütün bunları tespit edemiyor. Maalesef çok büyük bir zafiyet olduğu kesin. Bunlarla ilgili de çalışmalarımız yoğun bir şekilde devam ediyor. Önümüzdeki günlerde de bu alanlarda çok güçlü reformlar yapacağız."

FETÖ'nün 40 yıldan bu yana devletin tüm kurumlarının yanı sıra özel sektöre de yerleşmeye çalıştığını kaydeden Canikli, örgütün en yoğun olarak girdikleri alanlardan bir tanesinin eğitim olduğuna dikkati çekti. Askeri okulların büyük bir kısmının FETÖ mensuplarınca doldurulduğunu dile getiren Canikli, "Bu okullara girerken bütün sınavlarda, ki bu diğer kurumlar için de geçerli, sorular bunlar tarafından çalınmış ve mensuplarına verilerek onların girmeleri sağlanmış." dedi.

Örgütün polis ve askerleri ilgili kurumlara yerleştirdiklerini anlatan Canikli, "Bayanları da yine soruları vererek memuriyete yerleştirmişler. Daha sonra da bunları evlendirmişler. Yani evlendirme kararını veren de kimin kiminle evleneceğinin kararını veren de yapı. Çok ilginç bir durumdur. Bu da tespitlerimiz arasında var." ifadelerini kullandı.

"Tutuklananlarla ilgili en ufak bir tereddüt yok"

Canikli, şu ana kadar gözaltına alınanların aysbergin sadece üst kısmını oluşturduğunu söyledi.

General rütbesinde örgüt mensubu askerler olduğunu hatırlatan Canikli, "Bu sayı (gözaltı sayısı) bu yapının büyüklüğü dikkate alındığında az bile. Önümüzdeki günlerde bu sayı daha büyük boyutlara ulaşabilir." diye konuştu.

Canikli, hakkında soruşturma yürütülen kişilerin "kuvvetli şüphe" üzerine gözaltına alındıklarının altını çizerek, "Bu yapıya mensup oldukları kesinleşmemiş ise bir adım atılmıyor, tutuklanmaları söz konusu değil. Ona çok dikkat ediyoruz. Gözaltına alınan ve tutuklananlarla ilgili en ufak bir tereddüt yok." ifadelerini kullandı.

"Darbe girişiminden sonra muhalefetle yakınlaştık"

Bir başka soru üzerine Canikli, olaydan sonra hükümetin muhalefetle çok yakınlaştığını ve aradaki buzların eridiğini söyledi.

CHP, MHP ve HDP'ye mensup hiçbir kimsenin gözaltına alınmadığının altını çizen Canikli, "Zaten böyle bir eleştiri de yok. Yani tam tersine önceden siyasi tartışmalar çok sert geçiyordu. Çok tartışmalı bir siyasi ortam söz konusuydu ama bu darbe girişiminden sonra muhalefetle yakınlaşmamız, işbirliğimiz, iyi ilişkiler kurmamız söz konusu." değerlendirmesinde bulundu.

Şu anda Türkiye'de bir kutuplaşma kalmadığını kaydeden Canikli, CHP'nin darbe teşebbüsünü kınamak için bir miting yapacağını, AK Parti'nin de bu mitinge destek vereceğini anımsattı.

Türkiye'nin müttefik ülkelerden olaya ön yargısız bakmalarını beklediğini dile getiren Canikli, "Gizli hiçbir şey yok. Olan biten her şey Türkiye'de açık bir şekilde cereyan ediyor. Bu bilgilere sahip olmaları için özel bir çaba sarf etmelerine gerek yok. Bizim beklentimiz dostlarımızın olan biteni ön yargısız şekilde, gerçek olarak kendi ülkelerine yansıtmalarıdır. Orada bir sıkıntı var. O ülke kamuoylarına verilen mesajlarda, bilgilerde bir sıkıntı var." diye konuştu.

AA