Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings not değerlendirme metodolojinde yapılan düzenlemenin Türkiye’ye has olmadığını, Türkiye’nin kredi notuna ilişkin değerlendirme takvimindeki tarihin 19 Ağustos olduğunu vurguladı.

Kredi derecelendirme kuruluşunun Londra’daki merkezinden Medya İlişkileri Yöneticisi Peter Fitzpatrick, “Daha önce duyurulduğu üzere Fitch yakın zamanda revize edilmiş Ülke Reyting Kriterleri düzenlemelerini yayımladı.Bu düzenleme Fitch’in ülke notlarına ilişkin izahını güçlendirmeyi amaçlamakta, kısa vadeli yerel para birimi cinsinden derecelendirmelerde yeni bir ölçüm şekli sunmaktadır. Aynı zamanda güncellenen düzenleme uzun ve kısa vadeli ölçümlere ilişkin de yeni bir yönlendirme de sunmaktadır. Bunun sonucunda Fitch mevcut ülke notlarının revize edilmiş kriterleri yansıtması için portföyünde gözden geçirmeye gitmiştir.” ifadelerini kullandı.

Fitzpatrick, kuruluşun teknik düzenlemesinin Türkiye’ye has olmadığını, Türkiye’nin kredi notuna ilişkin öngörülen değerlendirme tarihinin 19 Ağustos olduğunu hatırlattı.

Fitch 18 Temmuz'da ülke derecelendirme metodolojisinde yerel ve yabancı para biriminden ülke kredi notlarını etkileyebilecek bir dizi teknik düzenlemeye gitmişti.

Bu kapsamda düzenlemenin mevcut notlara yansıtılması için içerisinde Tayland, Kolombiya ve Türkiye’nin de bulunduğu 23 ülkenin yerel para birimi cinsinden kredi notların ve not görünümlerinde değişiklik yapıldı.

Revizyon kapsamında Türkiye’nin de yerel para birimi cinsinden uzun vadeli kredi notu "BBB" den "BBB-"ye çekilirken, not görünümü ise “durağan” olarak belirlendi.

Fitch’in not basamaklarında "BBB-" kredi notu "yatırım yapılabilir" seviye olarak değerlendiriliyor.

Türkiye’nin yabancı para birimi cinsinden uzun vadeli kredi notu ise "BBB-" ile "yatırım yapılabilir" seviyede bulunuyor.

Metodoloji değişikliği 23 ülkenin yerel para cinsi notunu etkiledi

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings'in metodoloji değişikliği, Türkiye'nin de aralarında bulunduğu 23 ülkenin uzun vadeli yerel para birimi cinsinden kredi notunda aşağı yönlü güncellemeyi beraberinde getirdi.

Fitch Ratings, ülkelerin uzun ve kısa vadeli yerel ve yabancı para biriminden kredi notlarının incelemesi sonucunda 18 Temmuz 2016'da kredi notu değerlendirme kriterlerinde değişikliğe gitti.

Söz konusu değişiklik ülkelerin uzun vadeli yerel para birimi cinsinden notlarına aşağı ya da yukarı yönlü revizyon olarak yansırken, bazı ülkelerin ise not görünümlerinde değişiklik yapıldı.

Kriterlerdeki değişiklik doğrultusunda Fitch Ratings tarafından yapılan değerlendirmeler, yabancı yatırımcılar tarafından önem taşıyan ve temel gösterge olarak alınan "uzun dönem yabancı para birimi cinsinden kredi notunu" içermiyor.

Bu kapsamda kuruluş, aralarında Türkiye'nin yanı sıra Tayland, Bulgaristan, Romanya, İzlanda, Polonya, Çek Cumhuriyeti, Hırvatistan ve Tunus'un da bulunduğu 23 ülkenin uzun vadeli yerel para birimi cinsinden kredi notunu aşağı yönlü revize etti. Kolombiya'nın da uzun dönem yerel para birimi cinsinden kredi notu görünümünü "durağan"dan "negatif"e çevirdi.

Metodoloji düzenlemesi sonrasında Türkiye'nin uzun vadeli yerel para birimi cinsinden kredi notunu "BBB"den "BBB-"ye revize eden kuruluş, not görünümünü "durağan" olarak belirledi.

Türkiye'nin yatırımcılar için gösterge niteliği taşıyan uzun vadeli yabancı para birimi cinsinden kredi notu ise halihazırda "BBB-" ile "yatırım yapılabilir" seviyede bulunuyor. Kuruluşun Türkiye'ye ilişkin kredi notu değerlendirmesini ise 19 Ağustos'ta yapması bekleniyor.

Fitch Ratings'in metodoloji değişikliği sonrasında uzun dönem yerel para birimi cinsinden kredi notunda aşağı yönlü revizyon yapılan bazı ülkelerin not değişimleri şöyle:

  Kredi Notu (Önce) Kredi Notu (Sonra) Not Görünümü
Hırvatistan BB+ BB Negatif
Lesoto BB- B+ Durağan
Çek Cumhuriyeti AA- A+ Durağan
Fas BBB BBB- Durağan
Nambiya BBB BBB- Durağan
Polonya A A- Durağan
İzlanda A- BBB+ Durağan
Romanya BBB BBB- Durağan
Bulgaristan BBB BBB- Durağan
Tunus BB BB- Negatif
Türkiye BBB BBB- Durağan
Tayland A- BBB+ Durağan

AA