Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(14:05'te güncellendi)

Altın, hisse senetlerindeki yükselişler ve ABD'de faizin artırılacağı beklentisinin talebi olumsuz etkilemesi ile birlikte düştü ve Mayıs ayından bu yana ilk üst üste iki haftalık kaybını daha da genişletti.

Fed politika yapıcıları Salı ve Çarşamba günü bir araya gelecek ABD ekonomisinde güçlenme işaretleri, traderların Fed'in faiz artırımına gieceğine ilişkin beklentilerini güçlendirmesine yol açtı. Traderlar, Aralık sonuna kadar faiz artırımı beklentisini yüzde 45 olasılıkla fiyatlıyor. Ayın başında, bu olasılık yüzde 12 seviyesindeydi. Yüksek faiz, yatırımcısına faiz ödemesi yapmayan altının diğer yatırım araçlarına kıyasla cazibesini azaltıyor.

Stuttgart'ta Landesbank Baden-Wuerttemberg analisti Thorsten Proettel, "Ekonomik öeçrim ABD'de halen sağlıklı ve bu durum Fed'i faiz artırımı yoluna sokuyor," dedi ve "Altın çok fazla ve çok hızlı yükseldi. Şimdilerde her şey altının konsolide olacağını işaret ediyor" şeklinde görüş bildirdi.

Spot altın yüzde 0.7düşüşle ons başına 1,313.57 dolara kadar düştükten sonra, Singapur saati ile 10:48'de 1,317.19 dolara geldi. Metal geçen hafta, çnceki haftanın yüzde 2.1'lik kaybının ardından yüzde 1.1 daha kaybetti. Fiyatlar Şanghay Vadeli İşlemler Borsası'nda yüzde 0.5 geriledi. Proettel, Fed'in 2017'nin başında faiz artırmasını bekliyor.

Altın yüzde 0.3 düşerek Londra saati ile 11:31'de ons başına 1,318.98 dolara geriledi. Metal geçen hafta yüzde 1.1 düştü ve bu yıl yüzde 24 yükseldi.

Altının bu yılki rallisi, güçlü dolar ve hisse sentlerindeki yükselişlerinn metale yönelik değer koruma talebini azaltmasının etkisi ile bir miktar daraldı. Altın destekli exchange traded fonlarına (ETF) gelen alımlar, Bloomberg'in derlediği verilere göre, 11 Temmuz'da üç yılın en yüksek seviyesini gördükten sonra, son ik haftada yavaşladuı.

Gümüş yüzde 0.7 düşüşle ons başına 19.4925 dolara geriledi. Platin yüzde 0.6 düştü. Palladyum, Cuma günü Ekim ayından bu yana en yüksek seviyesine çıkmasının ardından yüzde 1.2 geri çekildi.

(14:05'te güncellendi)