Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Japonya Merkez Bankası (BOJ) bu hafta toplanacak. Başbakan Shinzo Abe'nin hükümeti, 3.5 yıl önce ekonomiyi tekrar canlandırmak hedefiyle göreve geldiğinden bu yana en büyük teşvik paketlerinden birine son halini vermek üzere bulunuyor.

Wall Street Journal haberine göre, Başbakan Abe'nin danışmanları, BOJ Başkanı Haruhiko Kuroda'nın parasal genişleme politikasını gevşeterek, büyümeyi destekleme çabalarını koordine etmesini istiyor. Bu kombinasyon, Başbakan Abe'nin büyüme stratejisi olan Abenomics'in ilk günlerinden bu yana görülmedi. 

BOJ ne kadar büyük bir katkıda bulunabileceğine karar vermeli.

BOJ'un teşviklerini genişletmesi yönündeki baskı aylardır artıyor. Japonya'da ekonomik büyüme düzensiz seyrederken, yen uzun zamandır görmediği yüksek seviyelere geldi ve enflasyon ise bocalamaya devam ediyor. Derlenen ankete katılan ekonomistlerin bir çoğu BOJ'un mevcut politikalarını iki katına çıkarmasını bekliyor. Teşviklerde beklenen artış, benzeri görülmemiş varlık alım programının daha da artırılması ya da politika faizinin negatif bölgede daha da düşürülmesi şeklinde olabilir. Bazı ekonomistler her ikisinin de aynı anda gerçekleşmesini bekliyor.

Kuroda, G-20 maliye bakanları toplantısında, BOJ'un gerekmesi durumunda ek teşvikler uygulamaktan kaçınmayacağını tekrar ifade etti. Kuroda, ayrıca, para ve maliye politikalarının eş zamanlı uygulanmasının faydalarına da dikkat çekti.

Ancak bazı BOJ yetkilileri yeni hamle yapılması konusunda isteksizliklerini bildiriyor. Bu durum, BOJ'un Japonya ekonomisini canlandırmakta sınıra yaklaşmış olabileceğini sorgulatır hale getiriyor. Bu görüşe sahip BOJ yetkilileri para politikasının halihazırda aşırı derecede genişlemeci olduğunu düşünüyor ve tahvil getirileri ve faizleri rekor düşük seviyelerde bulunduğunu ifade ediyor. Konuyla ilgili kaynakların aktardığı bilgiye göre, bu BOJ yetkilileri yeni ek parasal teşviklerin mali teşvikleri daha etkili hale getirip getiremeyeceği konusunda şüpheli.