Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

Türkiye ekonomisinde kriz çıkarmayı hedefleyen cunta girişimi piyasaların işleyişini bozamadı. Bu süreçte piyasaların yara almaması için yoğun çaba harcayan bürokratların başında Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) Başkanı Vahdettin Ertaş geliyor. Darbe girişimi sonrasında piyasaların seyrini Star’a değerlendiren Ertaş “Darbe girişimi Cumhurbaşkanımızın liderliğinde, Başbakanımızın, hükümetimizin ve milletimizin kararlı tutumuyla çok kısa sürede bertaraf edildi. Sermaye piyasalarımız, Borsamız ve tüm ilgili kuruluşlarımız ilk iş günü olan Pazartesi sabah 9.00’dan itibaren rutin faaliyetlerine başladı, hamdolsun herhangi bir aksama yaşamadan piyasalarımızda işlemler yürüyor” dedi. İlk gün yatırımcılara nasıl hareket etmeleri konusunda tavsiye mahiyetinde açıklama yaptığını dile getiren Ertaş, “Bugün de aynı görüşlerimizi tekrarlıyoruz. Yatırımcılarımızın bu tür durumlarda fevri hareket etmemesi gerekir dedim. 5. işgününde hamdolsun borsa yükselişle kapandı, faiz ve kurlarda da düşüş başladı. Bundan sonraki günlerde de bir süre daha soğukkanlı olmaya ihtiyacımız var, önümüzdeki günler inşallah daha sakin ve aydınlık olacak” diye konuştu. Ertaş, “Türkiye Cuma akşamı bıraktığı yerden yeniden büyümeye, yatırıma, yapısal tedbirleri almaya, ihanet çetelerini temizlemeye başlamıştır. Türkiye ekonomisinin makro ekonomik göstergeleri, siyasi istikrarı o kadar güçlü ki böyle büyük bir kalkışmada bile faizler, kurlar ve borsa endeksindeki değişimler yüzde 10 bandı içinde kalmıştır. Kısa vadede ortaya çıkan oynaklık en kısa süre içinde yeniden normal seyrine dönüşecektir” şeklinde konuştu. Ertaş, OHAL ilan edilmesinin sermaye piyasalarına olan güvenin daha da artmasını sağlayacağını dile getirdi.

TÜRKİYE FIRSATLAR SUNUYOR

Türkiye’nin özellikle küresel yatırımcılar için önemli fırsatlar sunduğunu dile getiren SPK Başkanı Ertaş, “OECD ülkeleri içinde kamu borcunun milli gelire oranı en düşük ülke Türkiye, AB ve OECD ülkeleri içinde geçmiş yıllarda büyüme oranı en yüksek ve önümüzdeki dönemde de en yüksek büyüme potansiyeli bulunan ülke yine Türkiye’dir. Özellikle cari açığımızın 2015 yılında yüzde 4.5 seviyesine kadar gerilemesinden sonra bu yılda 3.7’ye kadar düşmesi, ihracatta yeniden artışların başlaması, Rusya’yla varılan mutabakatla sağlanacak canlanma ekonomisiye pozitif yansıyacaktır” dedi.

YENİ ADIMLAR ATMAYA DEVAM

Kur, faiz ve borsa endeksindeki dalgalanmanın ilk dört gün yüzde 10 bandı içinde kaldığını ifade eden Ertaş, “Cuma günü de yeniden olumlu yöne doğru rakamlar döndü. Yani ilk günkü fevri hareketler perşembe günü azaldı. Bundan sonra da piyasanın gelişimini destekleyecek yeni adımlar atmaya devam edeceğiz. Sermaye piyasalarında önemli olan piyasaların çalışması. Fiyatlar gün içinde inip çıkabilir, bunu belli ölçüde makul görmek lazım” dedi.

KÜRESEL YATIRIMCI TÜRKİYE’YE GÜVENİYOR

SPK Başkanı Ertaş, yabancı yatırımcıların bir ülkeye yatırım yaparken ülkenin potansiyelini değerlendirip orta ve uzun vadeli yatırım yaptığını belirterek Türkiye’nin potansiyelinde, büyüme beklentisinde, yapısal reform ajandasında, tasarruf oranlarını artırma konusunda kararlılığında her hangi bir azalma olmadığını ifade etti. 15 Temmuz haftasında küresel yatırımcıların DİBS portföyünün 812 milyon dolar, hisse senedi portföyünün de 374 milyon dolar arttığını aktaran Ertaş, “Yani küresel yatırımcılar daha önceki hafta bu ülkeye 1 milyar doların üzerinde yatırım yaptı. Bu rakamlar ülkemize olan güvenin bir yansımasıdır. Yabancı yatırımcılar akşamdan sabaha karar vermezler. Onlar Türkiye’nin geleceğini ve potansiyelini biliyorlar” dedi.

AA