Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Asya hisse senetleri, ABD hisse senetlerinin dün rekor seviyeden gevşemesinin ardından, bu haftaki Fed ve Japonya Merkez Bankası (BOJ) politika toplantıları öncesi düştü.

MSCI Asya Pasifik Endeksi yüzde 0.2 düşerek Tokyo saati ile 09:04'te 133.90 seviyesine indi. Küresel hisse senetleri, bu hafta gerçekleştirilecek olan merkez bankalarının politika toplantıları öncesi, şirket bilançolarının açıklanması ile birlikte, bir miktar geriledi. BOJ'un 29 Temmuz'da sona erecek iki günlük toplantısında teşviği artırması bekleniyor. Bloomberg'in anketine katılan 41 ekonomistten 32'si, BOJ'un politika yapıcılarının rekor büyüklükteki teşvik programını daha da artırmasını öngörüyor. Fed'in bu haftaki politika toplantısında değişikliğe gitmesi beklenmezken, vadeli işlem traderları, borçlanma maliyetlerinin Aralık ayında artırılma olasılığını yüzde 48 olarak görüyor.

Melbourne'de IG Markets Ltd. stratejisti Angus Nicholson, "BOJ'un harekete geçeceğine ilişkin piyasa beklentisi çok yüksek," dedi ve "Ancak eğer hayalkırıklığı olursa, sert bir düşüş meydana gelebileceği şeklinde gerçek bir risk var" şeklinde görüş bildirdi.

Japonya'da Topix Endeksi, yenin dolar karşısında 105.57 seviyesinde seyretmesi ile birlikte, yüzde 0.7 geriledi ve düşüşünü üçüncü güne taşıdı. Nikkei gazetesinde çıkan habere göre, hükümet, 6 trilyon yenlik harcamayı içeren bir mali teşvik paketi planlıyor. Bu tutar orijinal tahminin iki katı düzeyinde.

Güney Kore'de Kospi Endeksi yüzde 0.2 geriledi. Avustralya'da S&P/ASX 200 Endeksi yüzde 0.2 düştü. Yeni Zelanda'da S&P/NZX 50 Endeksi, Pazartesi günü tüm zamanların en yüksek seviyesinde kapatmasını ardından yüzde 0.1 geriledi.