Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Petrol fiyatları, ABD'de ham petrol stoklarının düştüğünü ve buna bağlı olarak en az 20 yılın en yüksek seviyesinde bulunan arz fazlasına ilişkin endişelerin azaldığını göstermesi beklenen veri öncesi, kayıplarını son üç ayın en düşük kapanış seviyesi yakınında durdurdu.

Vadeli petrol kontratları New York'ta, Pazartesi günkü yüzde 2.4'lük düşüşüna rdından fazla değişmedi. Enerji Enformasyon İdaresi'nin Çarşamba açıklayacağı ABD petrol stokları verisinin, Bloomberg'in anketine katılan analistlerin tahminlerinin medyanına göre, geçen hafta 2.25 milyon varil düşmesi bekleniyor. Benzin stoklarının ise 22 Temmuz haftası 600,000 varil artması ve çok uzun yıllardır yüksek seviyelerde bulunan stokları yükseltmesi bekleniyor.

Petrol, Şubat ayında son 12 yılın en düşük seviyesine inmesinin ardından, Nijerya'dan Kanada'ya arz kesintilerinin küresel arz fazlasının azaltmasının etkisiyle, yaklaşık iki kat değer kazandıktan sonra, Haziran ayının başından beri yüzde 15 geriledi. Küresel arz fazlası azalırken, hem ham petrol hem de rafine ürün stoklarınının yüksek seviyelerde seyretmesi, yavaşlayan talep artışı ile birlikte, petrol fiyatlarındaki toparlanmanın durmasına neden oldu.

Melbourne'de IG ltd. piyasa stratejisti Evan Lucas, "Stok seviyelerini göz ardı edemezsiniz," dedi ve "Temel göstergeler 55 dolar ile 60 dolar arasındaki petrol fiyatlarını desteklemiyor, ancak yılın başında gördüğümüz gibi bir geri çekilmeye de tanık olmuyoruz" şeklinde görüş bildirdi.

Eylül vadeli Batı Teksas petrolü (WTI), Nymex piyasasında, 10 sent yükselerek, Hong Kong saati ile 11:18'de varil başına 43.23 dolara geldi. Kontrat Pazartesi günü 1.06 dolar düşerek 43.13 dolar ile 25 Nisan'dan bu yana en düşük kapanışını gerçekleştirdi. Toplam işlem hacmi 100 günlük ortalamanın yüzde 42 altındaydı.

Eylül vadeli Brent petrolü, Londra merkezli ICE Futures Europe piyasasında, 19 sent ya da yüzde 0.4 yükselerek varil başına 44.91 doalra çıktıç Fiyatlar Pazartesi günü yüzde 2.1 düşerek 44.72 dolara indi. Küresel gösterge Brent petrol, ABD göstergesi WTI'a göre 1.68 dolar primli seyretti.