Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, Rusya ile Türkiye ilişkilerinin normalleşmesi gerektiğini belirterek, "Gümrük verilerimize göre Rusya'ya ihracatımız bir miktar artmaya başladı." dedi.

Bakan Tüfenkci, NTV'de katıldığı programda gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) darbe girişimine karşı halkın büyük bir direniş gösterdiğine dikkati çeken Tüfenkci, bu denli bir mücadelenin dünyada çok nadir görüldüğünü belirtti.

Söz konusu girişim sırasında Bakanlık olarak gerekli tedbirleri aldıklarını anlatan Tüfenkci, "Darbeye kalkışanlar, sınır kapılarının kapatılmasını istemişti. Bu noktada kapıların açık tutulması, normal işlemlerin yapılması ancak yurt dışı çıkışlarına dikkat edilmesi talimatını verdik." diye konuştu.

Darbe girişiminden önce bir yandan Türkiye'deki ekonomik göstergelerin yükseliş eğiliminde olduğunu, diğer yandan da terörle mücadele kapsamında büyük başarılar yakalandığını anımsatan Tüfenkci, şöyle devam etti:

"Terör örgütlerinin özellikle üst düzey yöneticilerinin uykularının kaçtığı zaman diliminde, bir başka terör örgütünün o terör örgütünün imdadına yetişircesine böyle bir darbe girişimine kalkışması piyasalarda bir olumsuzluğa yol açmıştır. Ancak böyle bir darbe girişimi başka bir ülkede olsaydı piyasalar çökerdi. Allah'a hamdolsun ki piyasalarımız olayı iyi okudu ve ciddi anlamda ekonomiyi ayakta tutma adına büyük destek verdiler.

Darbe girişiminden hemen sonra vatandaşlar Dövizini bozdurarak, sisteme entegre etti. Alışverişini, ticaretini kesmedi, yine sokaklara çıktı. Normal hayatını döndürmeye çalıştı. Hiçbir sektörün, bundan etkilenmemesi için vatandaş kendisi milli bir seferberlik başlattı."

Olağanüstü hal (OHAL) kararının darbe girişiminde bulunanların cezasız kalmaması için alındığını vurgulayan Tüfenkci, bu karardan etkilenmeyeceğini anladıktan sonra piyasaların olumlu tepki vermeye başladığını söyledi.

Tüfenkci, uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Standard&Poor's'un (S&P) Türkiye'nin kredi notunu düşürmesini "aceleci" bir karar olarak değerlendirirken, söz konusu kararı Türkiye aleyhtarı lobilerin girişimi olarak gördüklerini ifade etti.

"Rusya'ya ihracatımız artmaya başladı"

Rusya'nın Türkiye'nin önemli ticari partnerlerinden biri olduğuna dikkati çeken Tüfenkci, "Rusya ile ilişkilerimizin normalleşmesi ve eski noktadan daha öteye geçmesi gerekir. Şimdi bizim verilerimize göre ihracatımız bir miktar artmaya başladı." değerlendirmesinde bulundu.

AA