Advertisement
GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

Kale Grubu Başkanı Zeynep Bodur Okyay, gazetecilere yaptığı sohbet toplantısında, bu yıl Grup olarak yatırımlarının devam edeceğini, 2016'da, şu anda planladıkları yatırım tutarının 150 milyon lira olduğunu söyledi.

Kale Grubunun kurucusu, babası Hacı İbrahim Bodur'un vefatından çok etkilendiğini anlatan Okyay, ancak ölümünden sonra herkesin onun hakkında çok iyi konuştuğunu, bunun çok güzel bir şey olduğunu, kendisinin hayattayken "İtibarınız paranızdan çok olsun" felsefesi ile çalıştığını aktardı.

Okyay, İbrahim Bodur'un idealist bir insan olduğunu ve işlerini sosyal sorumluluk boyutunda yaptığını kaydederek, "Anadolu'nun sanayileşmesi gerekir' derdi. Mardin'e de Mersin'e de Isparta'ya da Yozgat'a da fabrika kurdu, idealist bir insandı. Biz de onun gibi düşünmek zorunda hissediyoruz kendimizi." diye konuştu.

Türkiye'nin sanayileşmeden kalkınamayacağına dikkati çeken Okyay, sanayinin yayılması gerektiğini, sanayinin gittiği yerlere büyük değişim getirdiğini, katkılar sunduğunu anlattı.

Okyay, sivil iradenin önemine işaret ederek, Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) darbe girişiminin olduğu gece uçakların evlerinin tepesinden çok alçaktan uçtuğunu ve korktuklarını, bu girişimi ilk duyduğunda inanamadığını dile getirdi.

Darbeye her zaman karşı olduklarının altını çizen Okyay, Taksim'de ve Çan'da demokrasi nöbetlerine gittiğini belirtti.

- "Yatırımlara ara vermeyeceğiz"

Okyay, şu görüşleri paylaştı:

"Çok olağanüstü bir durum var ve ekonomik anlamda ani reflekslerle hareket etmek de çok doğru değil. Ülkenin gelişmesi ve yoluna devam etmesi için üretim ve istihdam devam ediyor. Biz de bir an önce her şeyin normale dönmesini istiyoruz. Özellikle ekonominin normale dönmesi için kendimizi dışarıya anlatmalıyız. Türkiye'nin kaç yıldır yaşadığı büyüme bir tesadüf değil. Ülke belli bir zorluktan geçse de hayat devam ediyor. İSO'nun tüm üyelerinin yatırıma devam etmesi ve bu konuda mesaj vermesi gerektiğini düşünüyoruz. Biz yatırımları yapıyoruz. Bu ülke dinamik, bunun üzerinden gelir."

Okyay, yatırımlara ara vermeyi düşünmediklerini, özellikle sürdürülebilirlik ve Ar-Ge çalışmalarının tüm hızıyla sürdüğünü bildirdi.

Bu yıl doğu illerinde hedefi düşük tutmalarına rağmen satışların beklediklerinden iyi olduğunu dile getiren Okyay, ancak Akdeniz şehirlerinde turizmde yaşanan sıkıntı nedeniyle satışlarının istedikleri gibi gitmediğini, düşüşün yüzde 50'ye varan oranlara ulaştığını aktardı.

- "AB ile ilişkiler mutlaka devam etmeli"

Okyay, özellikle yabancı yatırımcılara Türkiye'nin ciddi şekilde anlatılması gerektiğini, Avrupa Birliği (AB) Bakanı Ömer Çelik'ten randevu istediklerini ifade etti.

Özellikle Türkiye'nin ekonomik anlamda AB ile güzel bir ilişkisinin bulunduğunu anlatan Okyay, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Biz Avrupa'ya kendimizi daha iyi anlatmalıyız. Sivil hayatın devam ettiğini, herhangi bir sıkıntı bulunmadığını, yatırımların, istihdamın, üretimin sürdüğünü... Avrupa ile bizim bir yolumuz var. Bu konuda daha itidalli davranmanın doğru olduğunu düşünüyorum. Türkiye ile AB ilişkilerinin mutlaka devam etmesi gerekiyor. Bu, pazarla ve ekonomik çıkarla alakalı bir durum. Burada daha sakin düşünülmesinin ve itidalli olunmasının daha doğru olacağı kanaatindeyim.

Mesela Brexit'in İngiltere'ye çok ciddi maliyetleri olduğu hesap ediliyor. Onlar bile böyle bir olaya şaşırdılar. Aynı zamanda AB de kaybedecek. Artık ekonomide keskin çizgiler çekmek zor. Globalleşmeden bahsediyoruz."

Okyay, yurt dışındaki büyük tedarikçileri arasında bulunan 20'ye yakın yatırım ortaklarını Kale Grubu 59. kuruluş yıl dönümü ve Geleneksel Seramik Bayramı etkinliklerine davet ettiklerini, bu kişiler arasından sadece 1-2 kişinin gelemediğini belirtti.

Almanya, İspanya ve İtalya'dan gelen konuklara Türkiye'de sivil hayatın normal şekilde sürdüğünü anlattıklarını, onların da bu olaya çok üzüldüğünü dile getiren Okyay, şu ifadeleri kullandı:

"Yabancı ortaklarımız halkın bu işe karşı çıkmasını ve önünde durmasını çok takdir ediyorlar. Türkiye ile ilgili algıları belki farklıydı ancak darbe girişiminde sivil inisiyatif olması gerçekten prestijli bir olay. Onların sözlerinden bunu rahat anlıyorsunuz. Türkiye'de büyük yatırımları olan yabancılar var. Onlar da şimdilik bekleyip görme modundalar. Bize ekonomimizle alakalı olumsuz manada gelen keskin ifadeler yok. Suların durulmasını ve ülkenin normale dönmesini bekliyorlar. Bana gelen mesajlar da öyle."

- "Rusya için beklemedeyiz"

Okyay, İtalya'da bir şirket satın aldıklarını anımsatarak, bütün Batı pazarlarına oradan hizmet verdiklerini söyledi.

Rusya'daki fabrikanın kapalı olduğunu hatırlatan Okyay, ancak bu kapatılmanın uçak krizi ile çok ilgili olmadığını, Ukrayna'daki karışıklığın ve Rus ekonomisinin bozulmasıyla pazarda sıkıntı yaşadıklarını anlattı.

Okyay, şu anda fabrikada sadece 3-4 kişi olduğunu ve üretim yapılmadığını, fabrikanın açılıp açılmayacağını ise bilmediklerini aktararak, şunları kaydetti:

"Bir de uçak krizi olunca Türk müteahhitler buradan çekilmeye başladı ve pazardaki canlılık tamamen kayboldu. Zaten ağzımızın tadı yoktu. Uçak krizi tuz biber oldu. Rusya büyük bir ülke, o pazarın ne olacağı da belli değil. Biz orada fırsat gördük de gittik. Şimdi işler ısınırsa tekrar açacağız. Biz de gelişmelere bakıyoruz. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in 9 Ağustos'ta Rusya'da yapacağı görüşmeyi bekliyoruz."

Grubun yıl sonu ciro hedefine de değinen Okyay, "Sadece yapı grubu için 2016 ciro hedefimiz 1,7 milyar lira. Savunma ve havacılık grubu hariç." bilgisini de verdi.

AA