Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

Goldman Sachs'ın bugün tarihli hisse senedi araştırma raporunda, Türkiye'de zayıflıkların fırsatlar yaratabileceği ve korunmacı ve kaliteli hisse senetlerinin ön plana çıkacağı ifade edildi.

Goldman Sachs analistleri, Türkiye'nin 8x dolayındaki fiyat/kazanç (F/K) oranıyla tarihsel ortalamasına göre yüzde 20, MSCI EMEA Endeksi'ne göre yüzde 23 iskontolu işlem gördüğünü belirtirken, bu iskontonun 2009'dan bu yana en yüksek seviye olduğunu söyledi. Raporda, Türkiye Borsasının yılbaşından bu yana yüzde 5 düştüğü ve Ocak seviyelerine yakın işlem gördüğü söylendi.

Moody's açıklaması

Goldman, Moody's'in Türkiye'nin kredi notunu negatif izlemeye aldığını ve gözden geçirmesinin sonucunun açıklanmasının beklendiğini belirtirken, tahvil getirileri, CDS ve F/K çarpanı gibi değişkenlerin yatırım yapılabilir not öncesi seviyelerde işlem gördüğü ifade edildi. Goldman raporunda, en erken 5 Ağustos'ta açıklanması beklenen Moody's kararının kısa vadeli bir risk olduğu, ancak tahvil, CDS ve F/K çarpanında kısmen yatırım yapılabilir seviye öncesi fiyatlamaların görüldüğü belirtildi ve bu göstergelerin yatırım yapılabilir piyasalardan ayrıştığı ifade edildi.

Dalgalı büyüme ve döviz kuru

Goldman, turizm gelirlerinde zayıflama nedeniyle, GSYİH beklentilerinde piyasa beklentisinin gerisinde olduklarını söyledi. Golman Sachs Türkiye'nin 2016 yılında yüzde 2.9 büyüyeceğini tahmin ederken, piyasa beklentisi yaklaşık yüzde 4 seviyesinde bulunuyor. Goldman Sachs raporunda, 12 aylık TL/dolar beklentisinin 3.25 seviyesinde olduğu ifade edildi.

Zayıflıklar fırsat yaratabilir

Goldman Sachs'ın Türkiye raporunda, 1) Risk primindeki artışı yansıtan, 2) Zayıf TL'ye nötr konumlu veya zayıf TL'den faydalanabilecek 3) Güçlü nakit getirisi olan 4) Yüksek ve sürdürülebilir temettü getirisi sağlayan ve güçlü bilançoya sahip hisselerin ön plana çıkacağı belirtildi. Hisse geri alımlarının piyasa için destek olabileceği ifade edildi.

Goldman Sachs analistleri, tarihi çarpan seviyelerinin üzerinde işlem gören, zayıf TL'den olumsuz etkilenecek ve zayıf bilançoya sahip şirketlerin hisse senetlerinden uzak durulması tavsiyesinde bulundu.